Corona

Corona en mantelzorg 

Als mantelzorger wilt u weten waar u rekening mee moet houden in de zorg voor uw kwetsbare naaste; wat kan wel en wat kan niet? Op de website van MantelzorgNL leest u alles over corona en mantelzorg. U leest hier onder andere over de avondklok, testen, vaccinaties en mondkapjes.

Avondklok 

Woont degene voor wie u zorgt niet bij u in huis? En heeft uw naaste tussen 21.00 uur en 04.30 uur mantelzorg nodig die u niet kunt verschuiven naar een moment voor of na de avondklok? Dan mag u hiervoor op pad. Wel is het noodzakelijk dat u dan een Eigen verklaring avondklok bij u heeft. U leest er hier meer over.
Het moet bij mantelzorg na 21.00 uur gaan om dringende hulp. Dat kan bijvoorbeeld zijn het in bed helpen van uw vader op moeder op hoge leeftijd, omdat hij of zij dat zelf niet meer kan. Maar het kan ook gaan om het geruststellen van uw naaste met een psychische beperking. En uiteraard mag u bij calamiteiten tijdens de avondklokuren naar uw naaste toe, of naar bijvoorbeeld het ziekenhuis als hij of zij daar met spoed is opgenomen. Is er sprake van een noodsituatie, dan hoeft u geen verklaring te tonen. Maar voor uw eigen geruststelling is het wellicht fijn die ook dan bij u te hebben.

Tip
Leg vast een ingevulde verklaring klaar, zodat u in geval van nood die zo kunt pakken en meenemen.

Eigen verklaring avondklok 

Als het noodzakelijk is dat u tijdens de avondklok naar buiten gaat, dan moet u het een Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. Lees hier wanneer het wel en niet verplicht is om de verklaring bij u te hebben en lees hieronder hoe u de verklaring kunt downloaden, (digitaal) kunt invullen en kunt printen of kunt laten zien op uw telefoon of tablet.

De verklaring downloaden, printen en met de hand invullen om het op papier te laten zien
Op Rijksoverheid.nl/avondklok download u de verklaring voor de avondklok door op de link te klikken. Dit kan op uw computer, tablet of telefoon. Als u een printer heeft kunt u het formulier gelijk printen. U kunt het formulier ook opslaan, om het later uit te printen. De manier van opslaan verschilt per apparaat en de programma’s die u gebruikt. Als u het formulier heeft opgeslagen kunt het op een later moment weer openen met een programma zoals Adobe Acrobat Reader of met een browser zoals Safari, Chrome, Internet Explorer of Firefox.
Als u het formulier heeft geprint, dan kunt u het invullen met pen. Moet u tijdens de avondklok naar buiten, zorg dan dat u het uitgeprinte formulier bij u heeft. Mocht u zelf niet in het bezit zijn van een printer vraag dan iemand uit uw netwerk om de verklaring voor u te printen. Lukt dat ook niet, neem dan contact op met de Stip en vraag hen om de verklaring voor u te printen.

De verklaring op mijn telefoon of tablet invullen en het daarop laten zien

 • Een formulier opslaan en invullen op een telefoon of tablet met Android
  Als u via uw browser klikt op het formulier op Rijksoverheid .nl, dan slaat uw Android-telefoon het bestand automatisch op. U vindt het formulier terug in de app (map) ‘Bestanden’. Open het formulier met een app zoals Adobe Acrobat Reader. In of met deze app opent u het opslagen formulier. U vult de velden op het formulier in en slaat het bestand op. U kunt vanuit deze app het ingevulde formulier laten zien aan de politie of een boa. Moet tijdens de avondklok naar buiten, zorg dan dat u uw telefoon of tablet met daarop het ingevulde formulier bij u heeft.
 • Een formulier opslaan en invullen op een telefoon of tablet met iOS
  Een telefoon met iOS (iPhone of iPad) slaat geopende pdf’s niet automatisch op. Als u het formulier op Rijksoverheid.nl heeft geopend vanuit uw browser, kunt u het formulier wel handmatig opslaan. Nadat u het formulier heeft geopend, klikt u op de knop ‘Delen’. Daarna kiest u ervoor de pdf op te slaan in de app ‘Boeken’ of in de app ‘Bestanden’. Open het formulier met een app zoals Adobe Acrobat Reader. In of met deze app opent u het opslagen formulier. U vult de velden in en slaat het formulier op. U kunt vanuit deze app het ingevulde formulier laten zien aan de politie of een boa. Moet tijdens de avondklok naar buiten, zorg dan dat u uw telefoon of tablet met daarop het ingevulde formulier bij u heeft.


De verklaring op mijn computer invullen en het op mijn telefoon of tablet laten zien

 • Formulier downloaden op uw computer
  Op Rijksoverheid.nl download u het formulier (pdf-formaat). U kunt het formulier openen met een programma zoals Adobe Acrobat Reader of met een browser zoals Safari, Chrome, Internet Explorer of Firefox.
 • Formulier invullen op uw computer
  Als u het formulier gedownload heeft, opent u het formulier in uw browser of met het programma zoals Adobe Acrobat Reader. Als u het formulier opent, kunt u direct beginnen met invullen. Als u klaar bent, slaat u de pdf op.
 • Het ingevulde formulier versturen naar uw telefoon of tablet
  Daarna kunt u het formulier naar uzelf e-mailen of appen. Op uw mobiele telefoon of tablet kunt u dan het ingevulde formulier aan de politie of een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) laten zien.
  Moet tijdens de avondklok naar buiten, zorg dan dat u uw telefoon of tablet met daarop het ingevulde formulier bij u heeft.

Aangepaste ondersteuning  

Ook in deze bijzonder moeilijke tijd is Mantelzorg Nijmegen bereikbaar voor vragen of voor een ondersteunend gesprek. De ondersteuning wordt digitaal, telefonisch of middels een huisbezoek geboden. Wanneer een huisbezoek het meest passend is in de situatie wordt er uiteraard gekeken of dat dit op een veilige manier mogelijk is waarbij er rekening wordt gehouden met de maatregelen van de overheid. Heeft u behoefte aan een luisterend oor of heeft u vragen, neem dan contact op met Mantelzorg Nijmegen.

Mantelzorg Nijmegen is een onderdeel van: