Verhalen

Mini-interview Nijmeegse Anne

Mijn naam is Anne. Ik ben 16 jaar, van Nederlandse afkomst en ik zit op 6 gymnasium. Ik zorg al 15 jaar voor mijn zusje. Zij heeft TSC, dat is een psychische handicap. Ik heb weinig fysieke taken voor mijn zusje, wel moet ik vaak zorg over mijn broertje van 7 dragen als mijn ouders met mijn zusje bezig zijn of met haar naar het ziekenhuis moeten. Ook maak ik me veel zorgen om haar.

Het zorgen voor mijn zusje vind ik moeilijk. Het is moeilijk om voor haar te zorgen. Het is vooral moeilijk dat ze altijd voor moet gaan als er iets aan de hand is waardoor ik soms het gevoel heb dat ik nooit op de eerste plek sta. Ook zijn er veel dingen met mijn zusje gebeurd waardoor ze bijna dood ging. Dat was natuurlijk heel eng, dus daardoor maak ik me veel zorgen om haar. Het is soms ook moeilijk om te zien dat vrienden van mij een broertje of zusje van dezelfde leeftijd hebben en dan te merken hoeveel zij samen kunnen doen, omdat ik weet dat ik dat nooit zal kunnen.

Ik heb zelf mentale problemen en daardoor gaat het vaak niet goed met mij. Verder wil ik hier niet echt iets over zeggen. Mij helpt het om soms gewoon even thuis weg te gaan, door met vrienden af te spreken of bij mijn tante te logeren. Ook ga ik graag naar de bibliotheek als het even te druk is, daar is het altijd heel stil en je kan er gewoon zolang blijven als je wilt. Ook zing ik graag, dan kan je gewoon even alle frustratie eruit laten.

Mijn gouden tip voor andere jonge mantelzorgers: Jij bent ook belangrijk, ook als het even niet zo voelt mag je jezelf echt op 1 zetten.

Mini-interview Nijmeegse Marjolein

Mijn naam is Marjolein. Ik ben 22 jaar, van Nederlandse afkomst, ik doe de opleiding Pedagogisch Medewerker en werk als gastouder. Ik zorg al 10 jaar voor mijn moeder. Zij heeft kanker gehad en heeft nog steeds veel lichamelijke klachten. Ik ben vooral een emotionele mantelzorger, voor haar angst en onzekerheden. Ik bel haar elke dag en dan praten we over hoe haar dag ging en hoe het gaat. En als mijn vader er niet is dan neem ik zijn taken over: schoonmaken, was draaien en eten maken.

Het zorgen voor mijn moeder vind ik fijn maar het is soms lastig. Dit omdat ik soms niet echt kind kon zijn. Ik maak me vaak zorgen zeker in deze corona tijd. Haar angst neemt het vaak over en dat vind ik heel erg voor haar. Ik vind het fysiek nooit te veel maar emotioneel kan het soms veel zijn.

Ik heb zelf een depressie en een burn-out gehad. Dit kwam niet door haar maar het was op dat moment wel lastig om haar emotioneel te helpen. Als het me teveel wordt dan neem ik rust en ga ik wat anders doen. Dit doe ik dan vaak omdat m’n hoofd dan even vol zit.

Mijn gouden tip voor andere jonge mantelzorgers: Blijf leuke dingen doen en probeer altijd goed te communiceren met de gene die je verzorgt. En praat met mensen over wat er gebeurt en wat je lastig vindt.

Mini-interview Nijmeegse Amina

Mijn naam is Amina. Ik ben 19 jaar en ik kom half uit Palestina en half uit Syrië. Ik doe de opleiding Dienstverlening Helpende Zorg en Welzijn en ik werk als kassa medewerker bij een supermarkt.

Ik zorg al 6 jaar voor mijn zusje omdat zij een spierziekte heeft. Ik help haar met aankleden, soms met douchen en het omdoen van haar hoofddoek. Ik vind het goed om te zorgen voor mijn zusje omdat het beter is dan een vreemde voor haar te laten zorgen. Nu hoeft ze zich niet te schamen. Met mij gaat alles gelukkig goed. Ik vind het niet moeilijk, ik vind het juist leuk om te doen. Als het wel teveel wordt dan vraag ik mijn andere zusje om haar te helpen en dan rust ik even uit.

Mijn gouden tip voor andere jonge mantelzorgers: Vraag of iemand jouw zorgtaken over kan nemen als het even teveel wordt!

Mini-interview Nijmeegse jonge mantelzorger Merel

Mijn naam is Merel. Ik ben 22 jaar en ik ben van Nederlandse afkomst. Ik heb een MBO4 opleiding afgerond en momenteel werk ik als leidinggevende voor een klantenservice bedrijf. Mijn moeder zorgt al ruim 10 jaar voor mijn opa en ik ondersteun haar daar in. Toen ik nog thuis woonde hielp ik haar voornamelijk met de huishoudelijke taken en nu ondersteun ik haar op het mentale gedeelte zodat zij voor mijn opa kan blijven zorgen.

Het ondersteunen van mijn moeder vind ik super leuk. Het heeft ons ook echt dicht bij elkaar gebracht. Natuurlijk brengt het ook af en toe frustratie en een schuldgevoel met zich mee.

Het is voor mij belangrijk om een balans te vinden in het ondersteunen van mijn moeder en het leven van mijn eigen leven. Daarin heb ik gemerkt dat ik af en toe mezelf verlies. Maar als het mij teveel wordt probeer ik zo veel mogelijk dingen te doen die ik leuk vind zoals creatieve activiteiten.

Mijn gouden tip voor andere jonge mantelzorgers: Het belangrijkste is dat jij jezelf niet verliest. Zoek naar een balans in wat je wel kan doen en wat niet. Durf je grenzen aan te geven en schaam je niet om hulp te vragen.

Documentaire ‘Jongeren Zorgen’

In 2018 heeft Mantelzorg Nijmegen samengewerkt met New Arts, ROSH Studios en een aantal Nijmeegse jonge mantelzorgers. Bekijk hier de documentaire en luister naar de persoonlijke verhalen van Froukje, Hendrick en Martijn.

Luister naar Frank

Frank is niet alleen een bekende DJ op 3FM, hij was vier jaar lang mantelzorger. Sinds zijn vader de diagnose Alzheimer kreeg, combineerde Frank zijn drukke leven met het geven van zorg. Aan zijn vader, maar ook aan zijn moeder, die in deze tijden extra ondersteuning nodig heeft. Klik hier.

Luister naar Inge

Toen Inge vijftien was kreeg haar moeder de diagnose bipolaire stoornis. Doordat ze het direct besprak met een vertrouwenspersoon op school, kwam ze in contact met een begeleider en andere mantelzorgers. Zo ontdekte ze dat een meisje in haar straat ook jonge mantelzorger is en konden ze er samen over praten. Klik hier.

Luister naar Michael

Al in zijn puberteit besloot Michael de zorg voor zijn zusje op zich te nemen. Naast de liefde en zorg die hij haar geeft, beheert hij ook haar geldzaken. Hij maakte goede afspraken met zijn baas om zijn werk en zorg voor zusje te kunnen combineren. Klik hier.

Luister naar Jamielee

Onderwijs combineren met mantelzorg is een pittige opgave. Klik hier.

Kaylee vertelt haar verhaal in ‘Je Zal Het Maar Zijn’

Als Kaylee 9 jaar oud is, blijkt dat haar vader ernstig ziek is en niet meer kan werken. Kaylee neemt de zorg voor haar vader op zich en runt het huishouden. Bekijk haar verhaal in Je Zal Het Maar Zijn, met Sophie Hilbrand.

Lees het verhaal van Femke en haar zus Floor

Femke (16) vertelt openhartig over haar leven samen met haar zus Floor (20). Floor lijdt aan het RETT syndroom en heeft daardoor een meervoudige handicap. Lees hier haar verhaal.

Lois deelt haar ervaring over studie & mantelzorg

Als haar broertje met autisme boos was, kreeg Loïs hem rustig. Als haar vader, die sinds haar tiende MS heeft, hulp nodig had, hielp ze hem met eten. En toen haar moeder borstkanker kreeg was dat wel een klap, maar zette ze ook daar haar schouders onder. Lees hier haar verhaal.

Lees de verhalen van blogger Minou

“Ik ben Minou van den Nieuwendijk en ben 22 jaar oud. Ik ben net afgestudeerd als farmakundige en werk momenteel full-time in de farmaceutische industrie. Naast full-time werken ben ik mantelzorger voor mijn moeder, die de longziekte COPD heeft. Met mijn verhaal hoop ik op herkenning en inspiratie bij studenten en jongeren die ook mantelzorgtaken op zich hebben.” Lees hier haar verhaal.

Bikkels

Bikkels (2015) is een tv-serie over jonge mantelzorgers. Bijvoorbeeld over Julia en haar zieke moeder. En over Izzet en haar gehandicapte zusje. De serie is nog steeds online terug te kijken op de website van de VPRO.

Deel jouw verhaal

Wil jij jouw verhaal delen op onze website? Neemt dan contact met ons op.

Op de hoogte blijven

Op Instagram en Facebook delen wij nieuws over de Get Together’s, de Come Get It’s, de Week van de Jonge Mantelzorger en heel veel meer. Dus zorg dat je ons volgt! 

Wil je als eerste weten wat wij voor jonge mantelzorgers organiseren dan kunnen wij jou een Whatsappberichtje sturen wanneer we iets gaan doen. Wil je deze voortaan krijgen, stuur dan een appje naar 06-10351333 of vul het contactformulier in.

Mantelzorg Nijmegen is een onderdeel van: