Zorgpauze

Mantelzorg kan intensief en stressvol zijn. Je kunt alleen goed voor jouw naaste zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Even ontspannen en tijd voor jezelf om op adem te komen is daarbij belangrijk. Dit kan door een uurtje te gaan sporten, een avondje voor jezelf te hebben, een nacht goed te slapen of aandacht te geven aan andere zaken die van belang zijn. Een paar uur niet te hoeven zorgen kan er toe bijdragen dat het zorgen beter vol te houden is en de balans blijft. Het kan dan fijn zijn als je de zorg op deze momenten even aan een ander kunt toevertrouwen. Dit wordt ook wel respijtzorg of een zorgpauze genoemd. 

Verschillende vormen van respijtzorg

Er zijn verschillende manieren om de zorg voor jouw naaste met anderen te delen. Je kunt de zorg delen met vrienden, familie of buren of met vrijwilligers. Respijtzorg kan eenmalig of structureel ingezet worden. Het kan ingezet worden bij jouw naaste thuis of ergens anders. Welke zorg en/of ondersteuning je kiest hangt af van jouw wensen en de wensen van je naaste. De mogelijkheid bestaat dat een organisatie (eenmalig) kosten in rekening brengt. Het kan ook zijn dat de respijtzorg voor jou en je naaste kosteloos is omdat er geen kosten in rekening worden gebracht of omdat jouw zorgverzekering de respijtzorg vergoedt. Deze infographic toont verschillende vormen van respijtzorg en geeft een overzicht van de relevante wetten en regelgeving. 

Respijtzorg in Nijmegen

De Respijtzorg Wijzer geeft een overzicht van organisaties die in de gemeente Nijmegen respijtzorg bieden. Per organisatie worden verschillende onderwerpen belicht die voor mantelzorgers en voor de persoon voor wie zij zorgen belangrijk zijn. In deze Respijtzorg Wijzer vind je ook informatie over andere vormen van ondersteuning, tips voor het overdragen van de zorg, vergoedingen door zorgverzekeraars, wetten en verlofregelingen. We hebben ook wat handige websites voor mantelzorgers op een rijtje gezet. Klik hier voor de Respijtzorg Wijzer 2024.

Vergoedingen door de zorgverzekeraar

Op de website van MantelzorgNL lees je van welke vergoedingen je gebruik kunt maken om de zorg voor jouw naaste vol te houden en goed voor jezelf te blijven zorgen. Je vindt hier ook een overzicht van welke zorgverzekeraar bijvoorbeeld vervangende zorg (respijtzorg), een vergoeding voor een mantelzorgmakelaar of cursus vergoedt.

Op de hoogte blijven

Wij sturen een paar keer per jaar e-mailberichten met daarin belangrijk nieuws voor mantelzorgers en berichten over ontwikkelingen rondom mantelzorg binnen de gemeente Nijmegen. Hier staat ook informatie in over onze cursussen en activiteiten voor jonge en volwassen mantelzorgers. Wil je deze e-mailberichten ontvangen, stuur ons dan een e-mail of vul het contactformulier in.

Informatie over deze cursussen en activiteiten delen wij ook op onze Facebookpagina. Je kunt op deze website, zonder in te hoeven loggen op Facebook, de berichten terug lezen die wij op onze Facebookpagina hebben geplaatst.