Zorgpauze

Mantelzorg kan intensief en stressvol zijn. Je kunt alleen goed voor jouw naaste zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Even ontspannen en tijd voor jezelf om op adem te komen is daarbij belangrijk. Dit kan door een uurtje te gaan sporten, een avondje voor jezelf te hebben, een nacht goed te slapen of aandacht te geven aan andere zaken die van belang zijn. Een paar uur niet te hoeven zorgen kan er toe bijdragen dat het zorgen beter vol te houden is en de balans blijft. Het kan dan fijn zijn als je de zorg op deze momenten even aan een ander kunt toevertrouwen. Dit wordt ook wel respijtzorg of een zorgpauze genoemd. 

Verschillende vormen van respijtzorg

Er zijn verschillende manieren om de zorg voor jouw naaste met anderen te delen. Je kunt de zorg delen met vrienden, familie of buren of met vrijwilligers. Respijtzorg kan eenmalig of structureel ingezet worden. Het kan ingezet worden bij jouw naaste thuis of ergens anders. Welke zorg en/of ondersteuning je kiest hangt af van jouw wensen en de wensen van je naaste. De mogelijkheid bestaat dat een organisatie (eenmalig) kosten in rekening brengt. Het kan ook zijn dat de respijtzorg voor jou en je naaste kosteloos is omdat er geen kosten in rekening worden gebracht of omdat jouw zorgverzekering de respijtzorg vergoedt. Deze infographic toont verschillende vormen van respijtzorg en geeft een overzicht van de relevante wetten en regelgeving. 

Respijtzorg in Nijmegen

In 2020/2021 hebben wij besloten om het aanbod op het gebied van respijtzorg zoveel mogelijk in beeld te brengen en aan jou en je naaste aan te bieden. In de gemeente Nijmegen is er een breed aanbod op het gebied van respijtzorg. In de Respijtzorg Wijzer vind je informatie over het aanbod van een aantal organisaties. In de Respijtzorg Wijzer lees je ook over de Respijtzorgregeling. Deze Respijtzorgregeling is er voor (overbelaste) mantelzorgers.

Vergoedingen door de zorgverzekeraar

Op de website van MantelzorgNL lees je van welke vergoedingen je gebruik kunt maken om de zorg voor jouw naaste vol te houden en goed voor jezelf te blijven zorgen. Je vindt hier ook een overzicht van welke zorgverzekeraar bijvoorbeeld vervangende zorg (respijtzorg), een vergoeding voor een mantelzorgmakelaar of cursus vergoedt.

Op de hoogte blijven

Wij sturen een paar keer per jaar e-mailberichten met daarin belangrijk nieuws voor mantelzorgers en berichten over ontwikkelingen rondom mantelzorg binnen de gemeente Nijmegen. Hier staat ook informatie in over onze cursussen en activiteiten voor jonge en volwassen mantelzorgers. Wil je deze e-mailberichten ontvangen, stuur ons dan een e-mail of vul het contactformulier in.

Informatie over deze cursussen en activiteiten delen wij ook op onze Facebookpagina. Je kunt op deze website, zonder in te hoeven loggen op Facebook, de berichten terug lezen die wij op onze Facebookpagina hebben geplaatst.