Zorgpauze

Mantelzorg kan intensief en stressvol zijn. U kunt alleen goed voor uw naaste zorgen als u ook goed voor uzelf zorgt. Even ontspannen en tijd voor uzelf om op adem te komen is daarbij belangrijk. Dit kan door een uurtje te gaan sporten, een avondje voor uzelf te hebben, een nacht goed te slapen of aandacht te geven aan andere zaken die van belang zijn. Een paar uur niet te hoeven zorgen kan er toe bijdragen dat het zorgen beter vol te houden is en de balans blijft. Het kan dan fijn zijn als u de zorg op deze momenten even aan een ander kunt toevertrouwen. Dit wordt ook wel respijtzorg of een zorgpauze genoemd. 

Verschillende vormen van respijtzorg

Er zijn verschillende manieren om de zorg voor uw naaste met anderen te delen. U kunt de zorg delen met vrienden, familie of buren of met vrijwilligers. Respijtzorg kan eenmalig of structureel ingezet worden. Het kan ingezet worden bij uw naaste thuis of ergens anders. Welke zorg en/of ondersteuning u kiest hangt af van uw wensen en de wensen van uw naaste. De mogelijkheid bestaat dat een organisatie (eenmalig) kosten in rekening brengt. Het kan ook zijn dat de respijtzorg voor u en uw naaste kosteloos is omdat er geen kosten in rekening worden gebracht of omdat uw zorgverzekering de respijtzorg vergoedt. Deze infographic toont verschillende vormen van respijtzorg en geeft een overzicht van de relevante wetten en regelgeving. 

Respijtzorg in Nijmegen

In 2020/2021 hebben wij besloten om het aanbod op het gebied van respijtzorg zoveel mogelijk in beeld te brengen en aan u en uw naaste aan te bieden. In de gemeente Nijmegen is er een breed aanbod op het gebied van respijtzorg. In de Respijtzorg Wijzer vindt u informatie over het aanbod van een aantal organisaties. In de Respijtzorg Wijzer leest u ook over de Respijtzorgregeling. Deze Respijtzorgregeling is er voor (overbelaste) mantelzorgers. 

Vergoedingen door de zorgverzekeraar

Op de website van MantelzorgNL leest u van welke vergoedingen u gebruik kunt maken om de zorg voor uw naaste vol te houden en goed voor uzelf te blijven zorgen. U vindt hier ook een overzicht van welke zorgverzekeraar bijvoorbeeld vervangende zorg (respijtzorg), een vergoeding voor een mantelzorgmakelaar of cursus vergoedt.

Op de hoogte blijven

In onze nieuwsbrief delen wij belangrijk nieuws voor mantelzorgers, berichten over ontwikkelingen rondom mantelzorg binnen de gemeente Nijmegen en informatie over onze cursussen en activiteiten voor jonge- en volwassen mantelzorgers. Informatie over o.a. deze cursussen en activiteiten delen wij ook op onze Instagram- en Facebookpagina.

Op Instagram kunt u ons ‘volgen’ en op Facebook kunt u ons ‘liken’. U kunt op deze website, zonder in te hoeven loggen op Facebook, de berichten terug lezen die wij op onze Facebookpagina hebben geplaatst. Onze nieuwsbrief kunt u toegestuurd krijgen. Wilt u deze voortaan ontvangen, stuur ons dan een e-mail of vul het contactformulier in.

Mantelzorg Nijmegen is een onderdeel van: