Zorgpauze

Mantelzorg kan intensief en stressvol zijn. U kunt alleen goed voor uw naaste zorgen als u ook goed voor uzelf zorgt. Even ontspannen en tijd voor uzelf om op adem te komen is daarbij belangrijk. Dit kan door een uurtje te gaan sporten, een avondje voor uzelf te hebben, een nacht goed te slapen of aandacht te geven aan andere zaken die van belang zijn. Een paar uur niet te hoeven zorgen kan er toe bijdragen dat het zorgen beter vol te houden is en de balans blijft. Het kan dan fijn zijn als u de zorg op deze momenten even aan een ander kunt toevertrouwen. Dit wordt ook wel respijtzorg of een zorgpauze genoemd. 

Verschillende vormen van respijtzorg
Er zijn verschillende manieren om de zorg voor uw naaste met anderen te delen. U kunt de zorg delen met vrienden, familie of buren of met vrijwilligers. Respijtzorg kan eenmalig of structureel ingezet worden. Het kan ingezet worden bij uw naaste thuis of ergens anders. Welke zorg en/of ondersteuning u kiest hangt af van uw wensen en de wensen van uw naaste. De mogelijkheid bestaat dat een organisatie (eenmalig) kosten in rekening brengt. Het kan ook zijn dat de respijtzorg voor u en uw naaste kosteloos is omdat er geen kosten in rekening worden gebracht of omdat uw zorgverzekering de respijtzorg vergoedt. Deze infographic toont verschillende vormen van respijtzorg en geeft een overzicht van de relevante wetten en regelgeving.

Respijtzorgmarkt 

Er zijn verschillende manieren om de zorg voor uw naaste met anderen te delen. U kunt de zorg delen met familie, vrienden, buren, vrijwilligers of professionals. Respijtzorg kan eenmalig of structureel ingezet worden. Het kan ingezet worden bij uw naaste thuis of ergens anders. Welke zorg en/of ondersteuning u kiest hangt af van uw wensen en de wensen van uw naaste. De mogelijkheid bestaat dat een organisatie (eenmalig) kosten in rekening brengt. Het kan ook zijn dat de respijtzorg voor u en uw naaste kosteloos is omdat er geen kosten in rekening worden gebracht of omdat uw zorgverzekering de respijtzorg vergoedt. Om een beeld te geven van welke organisaties in Nijmegen van betekenis kunnen zijn op het gebied van respijtzorg, organiseren wij een Respijtzorgmarkt.

Wij nodigen u uit voor de Respijtzorgmarkt op woensdag 11 mei van 19.00 uur tot 21.00 uur in Voorzieningenhart De Biezantijn. Deze bevindt zich aan de Waterstraat 146. Tijdens de Respijtzorgmarkt krijgt u de gelegenheid om informatie over respijtzorg op te halen en met verschillende organisaties in gesprek te gaan. 

Routebeschrijving
De Biezantijn is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. U kunt kosteloos parkeren voor De Biezantijn en in de Waterstraat en er is voldoende plek om een fiets te stallen. Kijk voor informatie over het openbaar vervoer op www.9292ov.nl Als de Respijtzorgmarkt niet doorgaat dan zullen wij dit in week 18, tussen 2 en 6 mei, communiceren in onze nieuwsbrief, op onze LinkedInInstagram– en Facebookpagina.

Respijtzorg Wijzer

In 2020/2021 hebben wij besloten om het aanbod op het gebied van respijtzorg zoveel mogelijk in beeld te brengen en aan u en uw naaste aan te bieden. In de gemeente Nijmegen is er een breed aanbod op het gebied van respijtzorg. In de Respijtzorg Wijzer vindt u informatie over het aanbod van een aantal organisaties. Wij hopen dat u hier bruikbare informatie uit kunt halen en deze kunt toepassen in uw eigen situatie. Mocht u er zelf niet uit komen of vragen hebben neem dan gerust contact op met de betreffende organisatie of met ons.

Respijtzorg(regeling)

De gemeente Nijmegen, Mantelzorg Nijmegen, Hulpdienst Nijmegen en Home Instead werken samen om zoveel mogelijk overbelaste mantelzorgers tegemoet te komen en te ondersteunen waar dat nodig is. Dat kan op twee manieren: Inzet van respijtzorg door Home Instead of inzet van respijtzorg door Hulpdienst Nijmegen.

Home Instead
De gemeente Nijmegen biedt mantelzorgers de respijtzorgregeling aan. Een voorwaarde van deze respijtzorgregeling is dat zowel u (de mantelzorger) als de persoon voor wie u zorgt (zorgvrager) in de gemeente Nijmegen wonen. Voor maximaal 6 maanden kan Home Instead voor in totaal 52 uur ingezet worden voor kleine ondersteuningstaken, gezelschap, hulp bij boodschappen etc. De indeling en inzet van het beschikbaar aantal uren gaan in overleg met Home Instead. De respijtzorgregeling wordt vergoed door de gemeente Nijmegen waardoor het voor de mantelzorger kosteloos is. U kunt zichzelf als mantelzorger bij ons aanmelden. Binnen een aantal werkdagen nemen wij contact met u op voor een telefonisch intakegesprek. Tijdens dit gesprek worden er vragen gesteld over uw situatie. Vervolgens geven wij aan of de respijtzorgregeling wordt toegekend.

Hulpdienst Nijmegen
Een voorwaarde van de inzet door Hulpdienst Nijmegen is dat de persoon voor wie u zorgt in de gemeente Nijmegen moet wonen, het maakt niet uit waar de mantelzorger woont. Voor een onbepaalde periode en een beperkt aantal uren per week kan Hulpdienst Nijmegen thuis ingezet worden voor kleine ondersteuningstaken, zoals gezelschap of hulp bij de boodschappen. De indeling en inzet van het beschikbaar aantal uren gaan in overleg met Hulpdienst Nijmegen. Voor u is deze inzet door Hulpdienst Nijmegen kosteloos. In tegenstelling tot de respijtzorgregeling zit er géén einddatum vast aan de inzet van Hulpdienst Nijmegen. U kunt zichzelf als mantelzorger aanmelden bij de Hulpdienst Nijmegen.

Aanmelden en meer informatie
Mantelzorg Nijmegen
U kunt op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur contact opnemen door te bellen naar 088 – 0011333 of een e-mail te sturen naar info@mantelzorg-nijmegen.nl.
Hulpdienst Nijmegen
Kijk voor meer informatie op de website van Hulpdienst Nijmegen. U kunt ook op werkdagen tussen 09.00 uur en 12.00 uur contact opnemen door te bellen naar 024 – 3228280 of een e-mail te sturen naar hulpdienst@hulpdienstnijmegen.nl.

Vergoedingen door de zorgverzekeraar

Op de website van MantelzorgNL leest u van welke vergoedingen u gebruik kunt maken om de zorg voor uw naaste vol te houden en goed voor uzelf te blijven zorgen. U vindt hier ook een overzicht van welke zorgverzekeraar bijvoorbeeld vervangende zorg (respijtzorg), een vergoeding voor een mantelzorgmakelaar of cursus vergoedt.

Op de hoogte blijven

In onze nieuwsbrief delen wij belangrijk nieuws voor mantelzorgers en berichten over ontwikkelingen rondom mantelzorg binnen de gemeente Nijmegen. We delen hier ook het programma van het Mantelzorgcafé en informatie over andere activiteiten voor volwassen- en jonge mantelzorgers. Op Facebook en Instagram delen wij met name het programma van het Mantelzorgcafé en informatie over andere activiteiten die wij organiseren. U kunt op deze website, zonder in te hoeven loggen op Facebook, de berichten terug lezen die wij op onze Facebookpagina hebben geplaatst. Heeft u zelf Facebook, dan kunt u ons ‘liken’. Heeft u Instagram, dan kunt u ons ‘volgen’. Wilt u voortaan de nieuwsbrief ontvangen, stuur ons dan een e-mail of vul het contactformulier in.

Mantelzorg Nijmegen is een onderdeel van: