Over

Wanneer kinderen of jongeren thuis of in hun omgeving opgroeien met een familielid of een goede vriend(in) die ziek is, dan zorgen zij misschien wel voor hun zieke familielid of goede vriend(in). Of misschien zorgen zij niet, maar maken zij zich vaak zorgen, passen zij zich aan of passen ze vaak op een broertje of zusje. Deze kinderen en jongeren zijn jonge mantelzorgers.

Het leven jonge mantelzorgers is misschien niet altijd makkelijk. Zij kunnen niet zorgeloos opgroeien. Hun omgeving rekent misschien op hun hulp bij de zorg, bij het regelen van dingen of bij het huishouden. Daardoor kunnen zij niet altijd afspreken met vrienden, lukt het hen niet om (huis)werk af te krijgen of hebben ze bijna geen tijd voor zichzelf. Er is misschien minder aandacht voor deze kinderen en jongeren dan zij zouden willen, door de zorgen die er zijn.

De persoon voor wie zij zorgen of waar zij zich zorgen om maken kan bijvoorbeeld een langdurige ziekte hebben zoals kanker, COPD of MS. Een verstandelijke- of geestelijke beperking of een verslaving, zoals een drugs-, game- of alcoholverslaving. Hij of zij kan ook psychische problemen hebben, zoals een depressie, schizofrenie, een angst- of eetstoornis. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten ziektes en problemen die ervoor kunnen zorgen dat een kind of jongere ineens een jonge mantelzorger is. In Nijmegen heeft 20% van de kinderen en jongeren te
maken met een zorgsituatie binnen het gezin of in zijn of haar omgeving.

Mantelzorg Nijmegen

Wij hebben extra aandacht voor deze groep jonge mantelzorgers.
Lees hier hoe wij ze kunnen helpen.

Op de hoogte blijven

Op Instagram en Facebook delen wij nieuws over de Get Together’s, de Come Get It’s, de Week van de Jonge Mantelzorger en heel veel meer. Dus zorg dat je ons volgt! 

Wil je als eerste weten wat wij voor jonge mantelzorgers organiseren dan kunnen wij jou een Whatsappberichtje sturen wanneer we iets gaan doen. Wil je deze voortaan krijgen, stuur dan een appje naar 06-10351333 of vul het contactformulier in.