Over

Kinderen of jongeren zijn mantelzorger wanneer zij zorgen voor bijvoorbeeld een broer(tje) of zus(je), een van de ouders, een opa of oma of iemand anders die belangrijk voor ze is. Zij zorgen voor een naaste omdat hij of zij langdurig ziek is, een beperking, verslaving of psychische problemen heeft. Misschien hebben zij zorg- regel- of huishoudtaken. En misschien hebben zij geen taken maar passen zij soms op een broertje of zusje, houden zij altijd rekening met de situatie of maken zij zich veel zorgen.

Het leven van jonge mantelzorgers is niet altijd makkelijk. Zij kunnen niet zorgeloos opgroeien. De omgeving rekent misschien wel op ze. Daardoor lukt het niet om (huis)werk af te krijgen, kunnen zij niet altijd afspreken met vrienden of hebben zij bijna geen tijd voor zichzelf. Er is misschien minder aandacht voor deze kinderen en jongeren dan zij zouden willen, door de zorgen die er zijn.

De persoon voor wie zij zorgen of waar zij zich zorgen om maken kan bijvoorbeeld een langdurige ziekte hebben zoals kanker, COPD of MS. Een verstandelijke- of geestelijke beperking of een verslaving, zoals een drugs-, game- of alcoholverslaving. Hij of zij kan ook psychische problemen hebben, zoals een depressie, schizofrenie, een angst- of eetstoornis. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Er zijn heel veel verschillende soorten ziektes en problemen die ervoor kunnen zorgen dat een kind of jongere ineens een jonge mantelzorger is. In Nijmegen heeft 20% van de kinderen en jongeren te
maken met een zorgsituatie binnen het gezin of in zijn of haar omgeving.

Mantelzorg Nijmegen

Wij hebben extra aandacht voor deze groep jonge mantelzorgers.
Lees hier hoe wij ze kunnen helpen.

Op de hoogte blijven

Op Instagram en Facebook delen wij nieuws over onze activiteiten, de Week van de Jonge Mantelzorger, de gespreksgroep en heel veel meer. Dus zorg dat je ons volgt! 

Wil je als eerste weten wat wij voor jonge mantelzorgers organiseren dan kunnen wij jou een Whatsappberichtje sturen wanneer we iets gaan doen. Wil je deze voortaan krijgen, stuur dan een appje naar 06-10351333 of vul het contactformulier in.