Regelingen
Cadeaubon jonge mantelzorgers
Van 1 t/m 7 juni is de Week van de Jonge Mantelzorger. Alleen in deze week delen wij tijdens de ‘Come Get It’ cadeaubonnen uit. Een cadeautje speciaal voor jou omdat we waarderen wat je allemaal doet. Deze cadeaubon is voor jou als jij een jonge mantelzorger bent tussen de 7 en 30 jaar. Je moet ook in de gemeente Nijmegen wonen, werken of naar school gaan. Meer informatie vind je hier.
Calamiteitenverlof
Als je werkt en mantelzorger bent kun je gebruik maken van calamiteitenverlof. Dit verlof kun je opnemen bij noodsituaties, waarop je als werknemer direct moet reageren. Bijvoorbeeld wanneer je kind plotseling ziek is of wanneer je naaste komt te overlijden.
Calamiteitenverlof kan een paar uren tot een paar dagen duren, afhankelijk van de situatie. Na overleg met je werkgever kan je dit verlof opnemen. De werkgever betaalt het salaris door, tenzij anders geregeld is in de CAO. Meer informatie vind je hier.
Flexibel werken
Als je werkt en mantelzorger bent kun je je werktijden aanpassen of minder uur werken. Of overuren sparen en opnemen bij onverwachte zorgsituaties en parttime werken. Hier zijn wettelijke mogelijkheden voor. Zo kun je werk en zorg hopelijk beter combineren. Door de Wet Flexibel Werken is het voor jou als werknemer mogelijk om thuis of op gunstige tijden te werken. Je kunt ook jouw arbeidsduur aanpassen.
Ga in gesprek met je werkgever of leidinggevende en vertel over je situatie. Bekijk samen welke mogelijkheden er zijn om werk en zorg op een prettige manier te combineren. Je werkgever kan dit wel wel weigeren. Meer informatie vind je hier.
Respijtzorg
Mantelzorg kan bijzonder en mooi zijn. Maar het kan ook intensief en stressvol zijn en het kan veel van je vragen. Je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Dat betekent dat er een balans moet zijn. Je moet de zorg kunnen combineren met andere belangrijke dingen in je leven: studie of werk, gezin, vrienden en ontspanning. Om hier tijd voor vrij te maken kun je gebruik maken van vervangende zorg, ook wel respijtzorg genoemd.
Respijtzorg kan bijvoorbeeld ingezet worden als je boodschappen wil doen of wil sporten. Of als het je teveel is geworden of als je op vakantie wil gaan. En soms heeft jouw naaste behoefte aan (ander) gezelschap. Jouw naaste wil bijvoorbeeld deelnemen aan een dagbesteding of activiteit om daar anderen te ontmoeten.
De inzet van respijtzorg kan het voor jou wat makkelijker maken. De zorgen volledig loslaten lukt bijna nooit. Er is geen knop die je uit kunt zetten waardoor jij je geen zorgen meer maakt om jouw naaste. Maar de inzet van respijtzorg kan het voor jou wat minder zwaar maken waardoor jij jouw aandacht voor even kan verschuiven naar iets anders. Meer informatie vind je hier.
Respijtzorg Wijzer
Onze Respijtzorg Wijzer geeft een overzicht van organisaties die in de gemeente Nijmegen respijtzorg bieden. In deze Respijtzorg Wijzer vind je ook informatie over andere vormen van ondersteuning en tips voor het overdragen van de zorg. Maar ook vergoedingen door zorgverzekeraars, wetten en verlofregelingen.
Kosten
Welke kosten hieraan vastzitten verschilt per organisatie. Soms is er een beschikking of indicatie nodig en moet er een eigen bijdrage betaald worden. Misschien wordt respijtzorg vergoed door de zorgverzekeraar. Je kunt dit overzicht van MantelzorgNL bekijken. Je kunt er ook vaak voor kiezen om respijtzorg zelf te betalen.
Kortdurend zorgverlof
Als je werkt en mantelzorger bent kun je gebruik maken van kortdurend zorgverlof. Dit verlof is bedoeld voor situaties waarin je moet zorgen voor je naaste. Het recht op kortdurend zorgverlof bedraagt 2 keer het aantal werkuren dat je per week werkt. Werk je 24 uur, dan heb je recht op 48 uur verlof (binnen 12 maanden).
In overleg met je werkgever kunnen deze uren in één keer opgenomen of verspreid worden. Je werkgever betaalt minstens 70% van het loon door. Je werkgever mag jouw aanvraag in principe niet weigeren. Dit kan alleen als het bedrijf of de organisatie door het verlof in ernstige problemen komt. Meer informatie vind je hier.
Langdurend zorgverlof
Als je werkt en mantelzorger bent kun je gebruik maken langdurend zorgverlof. Dit verlof is bedoeld voor situaties waarin je voor een langere tijd moet zorgen voor je naaste. Het recht op langdurend zorgverlof bedraagt 6 keer per 12 maanden het aantal werkuren dat je per week werkt. Dit is onbetaald. Werk je 32 uur, dan heb je in 12 maanden recht op 192 uur verlof.
Dit verlof moet schriftelijk aangevraagd worden bij je werkgever. Dit moet tenminste 2 weken voordat het verlof in gaat gedaan zijn. Je werkgever mag jouw aanvraag in principe niet weigeren. Dit kan alleen als het bedrijf of de organisatie door het verlof in ernstige problemen komt. Meer informatie vind je hier.
Mantelzorgcompliment
Als jouw naaste in de gemeente Nijmegen woont dan kan zij voor jou het mantelzorgcompliment aanvragen. Het mantelzorgcompliment bestaat uit een geldbedrag. Dit wordt uitbetaald door de gemeente Nijmegen aan jouw naaste. Zij kan dit mantelzorgcompliment vervolgens aan jou geven, om te laten zien dat zij waardeert wat jij allemaal voor haar doet.
Het mantelzorgcompliment kan per huishouden 1 keer per jaar aangevraagd worden. Dit kan tussen 1 januari en 1 juli. Wanneer je de mantelzorgtaken deelt met een of meerdere mantelzorgers dan kun je het mantelzorgcompliment onderverdelen. Meer informatie vind je hier.
Als jij jonger bent dan 18 jaar dan kun je in de Week van de Jonge Mantelzorger een cadeaubon komen ophalen. Meer informatie vind je hier.
Mantelzorgparkeervergunning
Als mantelzorger reis je met een auto om te kunnen zorgen voor je naaste. Woont jouw naaste in de gemeente Nijmegen in een betaald parkeren gebied, dan kan zij een mantelzorgparkeervergunning aanvragen. Met deze mantelzorgparkeervergunning kun jij voor een lager bedrag in de buurt parkeren. Als jouw naaste een mantelzorgparkeervergunning wil aanvragen dan moet zij daarvoor eerst het mantelzorgcompliment aanvragen. Meer informatie vind je hier.
Mantelzorgurgentieverklaring
Als mantelzorger reis je om te kunnen zorgen voor je naaste. Als de reisafstand tussen jullie te groot is willen jullie misschien dichter bij elkaar wonen. Jij of je naaste, wie er in Nijmegen woont, kan dan een mantelzorgurgentieverklaring aanvragen. Aanvragen kan alleen als de huidige reisafstand tussen jullie op dit moment méér dan 5 kilometer zijn. Na de verhuizing moet dit minder dan 5 kilometer zijn.
De voorwaarden zijn dat jij mantelzorger bent voor jouw naaste voor minimaal een jaar. Jouw naaste moet 7 dagen per week gebruik maken van professionele zorg, voor minimaal 3 uur per dag. Daarnaast mag er niet eerder een mantelzorgurgentieverklaring aan jou of je naaste toegekend zijn. Meer informatie vind je hier.
Mantelzorgverklaring
Een officieel bewijs dat je mantelzorger bent bestaat niet. Toch vragen steeds meer organisaties erom. Bijvoorbeeld wanneer er een mantelzorgwoning wordt geplaatst. Of wanneer je medehuurderschap, een urgentieverklaring of vrijstelling van sollicitatieplicht wil krijgen. Vaak wil de organisatie die om een mantelzorgverklaring vraagt, dat deze wordt afgegeven door een huisarts. Maar huisartsen willen hier niet altijd aan meewerken.
Word je gevraagd om aan te tonen dat je mantelzorger bent? En lukt het niet om via de huisarts een verklaring te verkrijgen? Verzamel dan zoveel mogelijk andere informatie en ‘bewijs’. Denk ook aan een kopie van de Wmo-, Wlz- of Zvw-indicatie. Je kunt ook opschrijven welke zorgtaken je verricht. En hoeveel uur je gemiddeld per week daaraan besteedt. Denk bijvoorbeeld aan meegaan naar afspraken, verzorging, administratie of het huishouden. Dit overzicht wordt soms geaccepteerd als alternatieve mantelzorgverklaring. Meer informatie vind je hier.
Mantelzorgwoning
Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis. Deze woning is bedoeld voor jouw naaste. Maar je kunt ook zelf in een mantelzorgwoning wonen. In dat geval woont jouw naaste in het bijbehorende huis.
Je kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning in je tuin laten plaatsen of hiervoor een aanbouw aan je huis laten bouwen. Ook kun je een bestaand bouwwerk bij je huis, bijvoorbeeld een garage, om laten bouwen tot mantelzorgwoning.
Sinds 2014 is het mogelijk om onder voorwaarde zonder vergunning een mantelzorgwoning te (laten) bouwen. De komende tijd zal de regelgeving rondom mantelzorgwoningen in beweging zijn. De regels kunnen verschillen per gemeente. Wil je een mantelzorgwoning bouwen of plaatsen? Dan zul je altijd langs de gemeente Nijmegen moeten om te informeren naar de huidige regelgeving. Meer informatie vind je hier.
Huishoudelijke hulp
Ben je mantelzorger en heb je zelf ook gezondheidsproblemen? En lukt het daarom niet om je eigen huishouden te doen? Dan kun je onderzoeken of dat je mogelijk recht hebt op huishoudelijke hulp via de gemeente Nijmegen. Dit gaat dan via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Je kunt ook informeren bij je zorgverzekeraar of dat huishoudelijke hulp vergoed wordt vanuit jouw pakket. Of je kunt ervoor kiezen om deze hulp particulier in te huren en zelf te betalen. Je kunt er ook vaak voor kiezen om een huishoudelijke hulp particulier in te huren en zelf te betalen.
Via de gemeente Nijmegen
Voor een aanvraag huishoudelijke hulp gelden een aantal voorwaarden en regels. Meer informatie vind je hier.
Via de zorgverzekeraar
Informeer bij jouw eigen zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.
Particulier inhuren
Als je huishoudelijke hulp zelf kan betalen dan kun je ervoor kiezen om een huishoudelijke hulp particulier in te huren. Dat kan bijvoorbeeld via: Witte Werksters, Homeworks, Eefke, Tzorg en Hlprs. Let op, dit zijn geen samenwerkingspartners van ons en wij hebben hier zelf geen ervaring mee. Wees dus zelf alert.