Over

Ongeveer 40% van de mantelzorgers zorgt voor iemand met GGZ-problematiek. Zij staan naast iemand met een psychische kwetsbaarheid of een verslaving, met of zonder diagnose, behandeling of begeleiding. Wij noemen hen GGZ-mantelzorgers.

GGZ-mantelzorgers zien zichzelf vaak niet als mantelzorger en vragen daarom niet om ondersteuning. Vaak blijven zij onzichtbaar voor anderen omdat er een taboe ligt op psychische problemen. De zorg die zij geven is meestal niet zo tastbaar. Zij zitten niet aan iemands bed gekluisterd en helpen niet bij de fysieke verzorging van hun naaste. Toch is de zorg die zij bieden vaak langdurig en intensief. Zij geven emotionele steun, zijn voortdurend waakzaam en checken hoe het met hun naaste gaat. Zij maken zich vaak veel zorgen. Daarbij ervaren veel GGZ-mantelzorgers een hoge druk omdat er lange wachtlijsten zijn voor hulp binnen de GGZ en er daardoor een groter beroep wordt gedaan op hen als steunnetwerk. De mentale belasting die dat geeft wordt wel eens onderschat. GGZ-mantelzorgers zijn dikwijls overbelast en hebben zelf een vergrote kans op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen of psychische problematiek.

Mantelzorg Nijmegen

Wij hebben extra aandacht voor deze groep GGZ-mantelzorgers.
Lees hier hoe wij van betekenis kunnen zijn.

Op de hoogte blijven

In onze nieuwsbrief delen wij belangrijk nieuws voor mantelzorgers, berichten over ontwikkelingen rondom mantelzorg binnen de gemeente Nijmegen en informatie over onze cursussen en activiteiten voor jonge- en volwassen mantelzorgers. Informatie over o.a. deze cursussen en activiteiten delen wij ook op onze Instagram- en Facebookpagina.

Op Instagram kunt u ons ‘volgen’ en op Facebook kunt u ons ‘liken’. U kunt op deze website, zonder in te hoeven loggen op Facebook, de berichten terug lezen die wij op onze Facebookpagina hebben geplaatst. Onze nieuwsbrief kunt u toegestuurd krijgen. Wilt u deze voortaan ontvangen, stuur ons dan een e-mail of vul het contactformulier in.