Ongeveer 40% van de mantelzorgers zorgt voor iemand met GGZ-problematiek. Zij staan naast iemand met een psychische kwets baarheid of een verslaving, met of zonder diagnose, behandeling of begeleiding. Wij noemen hen GGZ-mantelzorgers.
Zorgen voor een naaste met een psychische kwetsbaarheid kan een grote druk leggen op het leven van GGZ-mantelzorgers. Misschien noemen zij zichzelf geen mantelzorger, maar zijn ze het wel. Waarschijnlijk checken ze regelmatig hoe het met hun naaste gaat, bieden ze emotionele steun en zijn ze alert op signalen. Waar ze kunnen helpen ze bij het zoeken naar passende hulp.
De lange wachtlijsten in de GGZ kunnen extra druk op GGZ-mantelzorgers leggen. De mentale belasting die dat geeft wordt door buitenstaanders wel eens onderschat. Het kan moeilijk zijn om de zorgen over een naaste met een ander te delen. Het gevolg kan zijn dat GGZ-mantelzorgers het voor zichzelf houden en het met hunzelf minder goed gaat. Om te voorkomen dat zij overbelast raken is het belangrijk dat zij oog hebben voor hun eigen welzijn en gezondheid.
Wat doen wij
Wij bieden een luisterend oor zodat GGZ-mantelzorgers even hun hart kan luchten. We kijken samen met hen hoe zij het zorgen voor een naaste goed vol blijven houden. En hoe zij goed voor zichzelf gaan of blijven zorgen. Als het nodig is kunnen we ook meedenken over zorg en andere vormen van ondersteuning, door ons of een andere organisatie.
Cursussen, (thema)bijeenkomsten, wandelingen, activiteiten en gespreksgroep
Zij kunnen bij ons ook terecht voor de cursussen ‘Sterker in Mantelzorg’, ‘Omgaan met Levend Verlies’ en de bijeenkomst ‘Na het mantelzorgen’. De cursus ‘Psychische problemen in de familie’ is er voor GGZ-mantelzorgers. Wij organiseren ook themabijeenkomsten en wandelingen. Daarnaast hebben we activiteiten en een gespreksgroep voor jonge mantelzorgers.
Tijdens deze activiteiten kunnen ze andere mantelzorgers ontmoeten die in een vergelijkbare situatie zitten. Hier kunnen ze tips en ervaringen met elkaar delen. Deze activiteiten worden meerdere keren per jaar georganiseerd.
Cursus ‘Psychische problemen in de familie’
Deze cursus is voor familieleden en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het gaat hier om GGZ-mantelzorgers. Samen leven met iemand die een psychische kwetsbaarheid heeft kan zwaar zijn.
Hoe kunnen GGZ-mantelzorgers hiermee omgaan? En hoe blijven zij zelf overeind? De cursus wordt 2 keer per jaar aangeboden en deze bestaat uit 6 bijeenkomsten die wekelijks plaatsvinden. Deze cursus bieden wij aan in samenwerking met Pro Persona Connect. Leeftijd: min. 18 jaar.
Wat kan jij doen
In allerlei beroepen kun jij GGZ-mantelzorgers tegenkomen. Je werkt bijvoorbeeld als psycholoog, ambulant begeleider of POH-GGZ. Zorg ervoor dat je oog hebt voor deze GGZ-mantelzorgers. Neem ze serieus als partner in de zorg. Vraag hoe het met hen zelf gaat en attendeer ze op ons ondersteuningsaanbod. MantelzorgNL geeft meer informatie over GGZ-mantelzorgers in de Factsheet ‘Mantelzorgers GGZ’.
Presentaties
Herken jij een GGZ-mantelzorger wanneer je er een tegenkomt? Weet jij hoe je overbelasting kunt signaleren en hoe je GGZ-mantelzorgers kunt ondersteunen? En weet je waarom extra aandacht voor deze doelgroep belangrijk is? Als je geen antwoord hebt op deze vragen vertellen wij jou daar graag meer over tijdens een presentatie. Dat kan op locatie of online. De invulling en duur van een presentatie kan naar behoefte aangepast worden.
Contact
Heb jij vragen of wil je dat we meedenken over een casus? Wil je een GGZ-mantelzorger met ons in contact brengen? Of heb je interesse in een presentatie? Neem dan contact met ons. Klik hier voor onze contactgegevens. Je kunt ook contact opnemen met mantelzorgconsulent Hester Siemons. Zij heeft vaker contact met GGZ-mantelzorgers en zij geeft de cursus ‘Psychische problemen in de familie’.
Hester Siemons
h.siemons@sterker.nl
06 – 43 21 42 07
Op de hoogte blijven
Wij sturen een paar keer per jaar e-mailberichten met daarin nieuws over ons aanbod. Denk aan data van cursussen en activiteiten en ontwikkelingen. We delen hier ook lokaal en landelijk nieuws wat voor jou interessant kan zijn.
Socials
Op onze LinkedIn- en Facebookpagina delen we informatie over wat wij organiseren, voor jonge en volwassen mantelzorgers. En op onze Instagrampagina delen we informatie over wat wij voor jonge mantelzorgers organiseren.