Mantelzorg kan bijzonder en mooi zijn. Maar het kan ook intensief en stressvol zijn. Het kan veel van mantelzorgers vragen. Mantelzorgers kunnen alleen goed voor een ander zorgen als zij ook goed voor zichzelf zorgen. Dat betekent dat er een balans moet zijn. Zij moeten de zorg kunnen combineren met andere belangrijke dingen in hun leven: studie of werk, gezin, vrienden en ontspanning. Om hier tijd voor vrij te maken kunnen zij gebruik maken van vervangende zorg, ook wel respijtzorg genoemd.
Respijtzorg kan bijvoorbeeld ingezet worden als zij boodschappen willen doen of willen sporten. Als het ze teveel is geworden of als ze op vakantie willen gaan. En soms heeft een naaste behoefte aan (ander) gezelschap. Een naaste wil bijvoorbeeld deelnemen aan een dagbesteding of activiteit om daar anderen te ontmoeten.
De inzet van respijtzorg kan mantelzorgers hopelijk ontlasten. De zorgen volledig loslaten lukt maar zelden. Er is geen knop die zij uit kunnen zetten waardoor zij zich geen zorgen meer maken om een naaste. Maar de inzet van respijtzorg kan wel wat verlichting bieden, waardoor zij hun aandacht voor even kunnen verschuiven naar iets anders.
Respijtzorg door familie, vrienden, buren, vrijwilligers of zorgverleners
Er zijn verschillende manieren om de zorg voor een naaste te delen. Dit kan door de zorg te delen met vrienden, familie, buren, vrijwilligers of zorgverleners. Vrienden, familie of buren kunnen een mantelzorger bijstaan in de zorgen die zij heeft omdat ze willen helpen. Omdat ze willen dat het goed met de mantelzorger en haar naaste gaat.
Vrijwilligers hebben gekozen voor vrijwilligerswerk om van betekenis te kunnen zijn voor iemand die dat nodig heeft. In ruil daarvoor komen zij in contact met andere mensen. Ze krijgen waardering voor dat wat zij doen en het geeft ze voldoening. Er zijn misschien ook andere redenen waarom iemand kiest om vrijwilligerswerk te gaan doen. Zorgverleners kunnen om vergelijkbare redenen werkzaam zijn bij een organisatie. De inzet van respijtzorg kan dus ontlastend zijn voor de mantelzorger. Het kan prettig zijn voor een naaste en waardevol zijn voor de vrijwilliger of zorgverlener.
Verschillende vormen van respijtzorg
Respijtzorg kan eenmalig of structureel ingezet worden. Het kan ingezet worden bij een naaste thuis of ergens anders. Welke vorm van ondersteuning een mantelzorger kiest hangt af van de eigen wensen en die van een naaste naaste. Welke kosten hieraan vastzitten verschilt per organisatie. Soms is er een beschikking of indicatie nodig en misschien wordt de inzet van respijtzorg vergoed door de zorgverzekeraar.
Respijtzorg Wijzer
De Respijtzorg Wijzer geeft een overzicht van organisaties die in de gemeente Nijmegen respijtzorg bieden. In deze Respijtzorg Wijzer vind je ook informatie over andere vormen van ondersteuning en tips voor het overdragen van de zorg. Maar ook vergoedingen door zorgverzekeraars, wetten en verlofregelingen. We hebben ook wat handige websites voor mantelzorgers op een rijtje gezet. De Respijtzorg Wijzer vind je hier.
Kosten
Welke kosten hieraan vastzitten verschilt per organisatie. Soms is er een beschikking of indicatie nodig en moet er een eigen bijdrage betaald worden. Misschien wordt respijtzorg vergoed door de zorgverzekeraar. Je kunt dit overzicht van MantelzorgNL bekijken. Je kunt er ook vaak voor kiezen om respijtzorg zelf te betalen.