Team

Ons team bestaat uit mantelzorgconsulenten Jehzira Huwaë, Marie Louise van der Ploeg,
Hester Siemons en mantelzorgmakelaar Loes Hendrickx.

Jehzira Huwaë

Als mantelzorgconsulent ondersteunt Jehzira mantelzorgers van alle leeftijden die zorgen voor naasten met verschillende ziektebeelden. Daarnaast richt zij zich specifiek op jonge mantelzorgers tussen de 7 en 30 jaar. Jehzira werkt sinds 2014 in deze functie bij Mantelzorg Nijmegen, onderdeel van Sterker sociaal werk. Naast mantelzorgconsulent heeft zij binnen Sterker ook een aantal jaar als ontmoetingsmedewerker gewerkt.

“Ik ben van Molukse afkomst en een echt familiemens. Net zoals in heel veel andere culturen, is familie in de Molukse cultuur erg belangrijk. Wanneer het kan, breng ik zoveel mogelijk tijd door met mijn familie. Het is binnen de Molukse cultuur ook heel normaal en vanzelfsprekend om naar elkaar om te kijken, om elkaar te steunen en voor elkaar te zorgen. Zo heb ik van dichtbij meegemaakt hoe mijn familie voor mijn oma met Alzheimer heeft gezorgd. Ik heb gezien dat het zorgen voor een naaste een grote impact kan hebben op je eigen leven en hoe moeilijk het kan zijn om nee te zeggen. Het aangeven van je eigen grenzen en behoeftes is nog niet zo makkelijk als we denken.

In mijn werk als mantelzorgconsulent probeer ik mantelzorgers hierin bij te staan. Je kunt namelijk alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt.” 

Marie Louise van der Ploeg

Marie Louise ondersteunt als mantelzorgconsulent mantelzorgers van alle leeftijden die zorgen voor naasten met verschillende ziektebeelden. Daarnaast richt zij zich specifiek op de groep van mantelzorgers met een migratieachtergrond.
Marie Louise is van origine welzijnswerker. Een deel van haar loopbaan werkte zij in de rechtsbijstand aan asielzoekers en in de inburgering van nieuwkomers en vluchtelingen. Ook was ze actief in bewonersinitiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid in Nijmegen, zoals bij ‘Fietsen Alle Jaren Nijmegen’ en ‘Van Tuin tot Bord’. Als vrijwilliger was Marie Louise verbonden aan het Centrum Ontmoeting in Levensvragen (COiL), een onderdeel van Sterker sociaal werk, waar het gesprek rond zingeving het thema is.

“Ook in mijn gezin ben ik bekend met mantelzorgen, én met diversiteit. Ik weet wat het is om onverwacht in een achtbaan van ‘zorgen voor en zorgen hebben om’ terecht te komen. En wanneer taal en cultuur van de zorgvrager een rol spelen bij de zorg die gegeven en ontvangen wordt. Vragen en dilemma’s waar mantelzorgers mee te maken kunnen krijgen, zijn mij dan ook niet onbekend.

Ik probeer op mijn eigen wijze van betekenis te zijn voor mantelzorgers. Vaak is dit met een luisterend oor, maar ook met praktische ondersteuning. In mijn vrije tijd wandel ik graag, alleen of samen met anderen. Het buiten zijn geeft licht en lucht, tijd om na te denken en om te genieten van de natuur.”

Hester Siemons

Hester ondersteunt als mantelzorgconsulent mantelzorgers van alle leeftijden die zorgen voor naasten met verschillende ziektebeelden. Daarnaast richt zij zich specifiek op de groep mantelzorgers van mensen met psychische (GGZ) problematiek. Hester heeft na het afronden van HBO-Pedagogiek de opleiding tot Tolk Nederlandse Gebarentaal gevolgd. Ze combineerde beide richtingen in een eigen bedrijf. Na 7 jaar was het tijd voor een nieuwe stap en startte ze bij het aanmeldpunt van de Sociale Wijkteams in Nijmegen. Als moeder van twee jonge kinderen verveelt ze zich nooit. In haar vrije tijd is ze actief in de LHBTIQA-beweging in Nijmegen. Voor wat rust en bezinning zoekt Hester af en toe een kerk of klooster op.

“Zorg dragen voor elkaar hoort bij het leven. Maar soms kan de zorg voor een ander als een zware last op je schouders drukken. Ook uit eigen ervaring weet ik hoe het is om je dag en nacht zorgen te maken over een naaste. Het is belangrijk om dan aandacht te blijven houden voor je eigen gezondheid en welzijn.

Als mantelzorgconsulent ga ik naast mensen staan om mee te kijken, denken en luisteren. Ik vind het mooi om van betekenis te kunnen zijn, vanuit betrokkenheid en met een luisterend oor. Niemand hoeft het tenslotte allemaal alleen te doen.”