Ondersteuning voor jou als professional.

Wij ondersteunen professionals in Nijmegen die met mantelzorgers werken.

Wat kunnen wij voor jou doen

We kunnen meedenken en adviseren in casussen waar er sprake is van mantelzorg en mogelijke overbelasting. In overleg kunnen we (gedeeltelijk) de mantelzorgondersteuning overnemen. Wij kunnen ook deelnemen aan een overleg of casusbespreking. En we kunnen voorlichting geven over mantelzorg en het ondersteuningsaanbod.

Voorlichting

Wij kunnen voorlichting geven, zowel online als fysiek. Deze voorlichting kan worden afgestemd op mantelzorgers en/of zorgvragers. We passen de inhoud altijd aan op de specifieke doelgroep en de wensen die er zijn.

Gastlessen

We hebben een lespakket ontwikkeld over mantelzorg en jonge mantelzorgers, speciaal voor leerlingen en studenten. Het lespakket is flexibel in gebruik: wij kunnen het volledig verzorgen, of je kunt het (deels) zelf uitvoeren. Het pakket is gratis te gebruiken en geschikt voor alle onderwijsniveaus. De inhoud en duur van de gastlessen kunnen naar wens worden aangepast.

Deskundigheidsbevordering

Wij kunnen een waardevolle samenwerkingspartner zijn op het gebied van mantelzorgondersteuning. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de dilemma’s en knelpunten waar mantelzorgers mee te maken hebben.

Wij bieden deskundigheidsbevordering aan in zowel online als fysieke vorm. Denk hierbij aan workshops, trainingen, coaching en presentaties. We kunnen jouw team informeren en begeleiden rondom mantelzorgondersteuning. We passen ons aanbod altijd aan op de specifieke doelgroep en de wensen die er zijn.

Wat kun jij doen?

Jonge mantelzorgers

In veel beroepen kun je jonge mantelzorgers tegenkomen. Denk aan (S)MW-ers, studentbegeleiders, decanen, zorgcoördinatoren, buurtteammedewerkers of POH’s. Het is belangrijk om oog te hebben voor deze jongeren. Neem hen serieus, vraag hoe het met ze gaat en vertel hen over ons ondersteuningsaanbod. Een handige bron is de brochure Jonge Mantelzorgers in Beeld van JMZpro, waar je waardevolle informatie vindt.

Migranten mantelzorgers

Ook migranten mantelzorgers kun je in allerlei beroepen tegenkomen, zoals in jouw rol als zorgverlener, ambulant begeleider of praktijkondersteuner. Zorg ervoor dat je hen ziet als een serieuze partner in de zorg. Vraag hoe het met hen persoonlijk gaat en wijs hen op ons ondersteuningsaanbod. Meer informatie over deze doelgroep vind je in de factsheet Mantelzorgers met een niet-Westerse migratieachtergrond van MantelzorgNL.

GGZ-mantelzorgers

In jouw werk als bijvoorbeeld psycholoog, ambulant begeleider of POH-GGZ kun je GGZ-mantelzorgers tegenkomen. Het is essentieel om ook hen serieus te nemen als partner in de zorg. Vraag hoe zij zich voelen en wijs hen op de ondersteuning die wij bieden. MantelzorgNL biedt meer informatie over deze groep in de factsheet Mantelzorgers GGZ van MantelzorgNL.

Blijf op de hoogte

Blijf als professional op de hoogte van het aanbod. Schrijf je in voor onze e-mails, dan houden wij je op de hoogte.

Het aanbod van Mantelzorg Nijmegen

Een overzicht van wat wij voor mantelzorgers organiseren. Denk hierbij aan cursussen, bijeenkomsten, activiteiten, de gespreksgroep en wandelingen. Maar ook de Week van de Jonge Mantelzorger en de Dag van de Mantelzorg.

Regelingen voor mantelzorgers

Als je werkt en voor iemand zorgt, kun je calamiteitenverlof aanvragen. Dit is voor noodsituaties waarbij je meteen actie moet ondernemen. Bijvoorbeeld als je kind ineens ziek wordt of als een naaste overlijdt.
 
Calamiteitenverlof duurt meestal een paar uur tot een paar dagen. Hoe lang, hangt af van de situatie. Je bespreekt dit met je werkgever. Tijdens het verlof krijg je gewoon je salaris, tenzij de CAO iets anders bepaalt. Meer informatie vind je hier.

Als je werkt en voor een naaste zorgt, kun je je werktijden aanpassen of minder uren gaan werken. Je kunt ook overuren sparen en gebruiken voor onverwachte zorgtaken. Dit kan helpen om werk en zorg beter te combineren. Dankzij de Wet Flexibel Werken kun je thuiswerken of op momenten die beter uitkomen. Je mag ook vragen om minder uren te werken.

Praat met je werkgever over je situatie. Samen kun je zoeken naar een goede oplossing. Houd er wel rekening mee dat je werkgever dit mag weigeren. Meer informatie vind je hier.

Ben je mantelzorger en heb je zelf gezondheidsproblemen? Lukt het dan niet om je eigen huishouden te doen? Dan kun je kijken of je recht hebt op huishoudelijke hulp via de gemeente Nijmegen. Dit kan via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Je kunt ook bij je zorgverzekeraar vragen of huishoudelijke hulp vergoed wordt. Of je kunt ervoor kiezen om de hulp zelf te betalen en particulier in te huren.

Via de gemeente Nijmegen
Er zijn regels en voorwaarden voor het aanvragen van huishoudelijke hulp. Meer informatie vind je hier.

Via de zorgverzekeraar
Vraag bij je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.

Particulier inhuren
Als je zelf de kosten kunt betalen, kun je een huishoudelijke hulp particulier inhuren. Dit kan bijvoorbeeld via Witte WerkstersHomeworksEefkeTzorg en Hlprs. Let op, dit zijn geen partners van ons en we hebben hier geen ervaring mee. Wees dus voorzichtig.

Als je werkt en voor een naaste zorgt, kun je kortdurend zorgverlof opnemen. Dit is bedoeld als je tijdelijk voor iemand moet zorgen. Je hebt recht op 2 keer het aantal uren dat je per week werkt. Werk je bijvoorbeeld 24 uur, dan krijg je 48 uur verlof binnen 12 maanden.

Je bespreekt met je werkgever hoe je deze uren wilt opnemen: in één keer of verspreid. Tijdens het verlof krijg je minstens 70% van je salaris. Je werkgever mag je aanvraag meestal niet weigeren. Alleen als het bedrijf hierdoor grote problemen krijgt, kan dit anders zijn. Meer informatie vind je hier.

Als je werkt en voor een naaste zorgt, kun je langdurend zorgverlof opnemen. Je hebt recht op 6 keer het aantal uren dat je per week werkt, binnen 12 maanden. Dit verlof is onbetaald. Werk je bijvoorbeeld 32 uur, dan krijg je 192 uur verlof per jaar.

Je moet dit schriftelijk aanvragen bij je werkgever, minimaal 2 weken van tevoren. Je werkgever mag je aanvraag meestal niet weigeren. Alleen als het bedrijf hierdoor in grote problemen komt, kan dit anders zijn. Meer informatie vind je hier.

Als jouw naaste in de gemeente Nijmegen woont dan kan jouw naaste voor jou het mantelzorgcompliment aanvragen. Het mantelzorgcompliment is een geldbedrag. Dit wordt door de gemeente Nijmegen overgemaakt naar de rekening van jouw naaste. Jouw naaste geeft dit mantelzorgcompliment daarna aan jou om jou te bedanken voor alles wat je doet. Meer informatie vind je hier.

Als je voor een naaste zorgt en met de auto reist, kun je in Nijmegen gebruik maken van een mantelzorgparkeervergunning. Woont je naaste in een gebied met betaald parkeren, dan kan hij of zij deze vergunning aanvragen.

Met de mantelzorgparkeervergunning kun je voordeliger in de buurt parkeren. Voor de aanvraag moet jouw naaste eerst het mantelzorgcompliment aanvragen. Meer informatie vind je hier.

Als mantelzorger reis je om voor je naaste te zorgen. Is de afstand te groot? Dan willen jullie misschien dichter bij elkaar wonen. Degene die in Nijmegen woont, kan een mantelzorgurgentieverklaring aanvragen. Dit kan alleen als de afstand nu meer dan 5 kilometer is en na de verhuizing minder dan 5 kilometer wordt. Meer informatie vind je hier.

Er is geen officieel bewijs dat je mantelzorger bent. Toch vragen organisaties hier vaak om. Bijvoorbeeld voor een mantelzorgwoning, medehuurderschap, een urgentieverklaring of vrijstelling van sollicitatieplicht. Vaak willen ze een verklaring van de huisarts. Maar huisartsen werken hier niet altijd aan mee. Kun je geen verklaring van de huisarts krijgen? Verzamel dan ander bewijs:

  • Een kopie van de Wmo-, Wlz- of Zvw-indicatie.
  • Een overzicht van jouw zorgtaken en het aantal uren per week.

Schrijf op wat je doet, zoals meegaan naar afspraken, verzorging, administratie of huishouden. Dit kan soms als alternatief bewijs worden geaccepteerd. Meer informatie vind je hier.

Een mantelzorgwoning is een kleine woning bij je huis. Deze is voor je naaste. Maar je kunt er ook zelf wonen, terwijl je naaste in het hoofdgebouw woont. Je kunt een kant-en-klare woning in de tuin zetten, een aanbouw maken of een garage ombouwen tot mantelzorgwoning. 

Sinds 2014 mag je vaak zonder vergunning een mantelzorgwoning bouwen. Maar de regels veranderen en zijn per gemeente anders. Wil je een mantelzorgwoning bouwen? Vraag bij de gemeente Nijmegen welke regels nu gelden. Meer informatie vind je hier.