Jonge mantelzorgers

In Nijmegen heeft 20% van de kinderen en jongeren te maken met een zorgsituatie binnen het gezin of in zijn of haar omgeving. Het gaat hier om jonge mantelzorgers. Zij zijn tussen de 7 en 30 jaar oud. Zij zorgen voor een broer, zus, vader, moeder, een ander familielid of een goede vriend(in). Dit familielid of deze goede vriend(in) is langdurig ziek, heeft een beperking, verslaving of psychische problemen.

Zij hebben bijvoorbeeld extra huishoudtaken, helpen in de fysieke zorg of helpen met het regelen van de zorg. Zij houden rekening met de situatie en zij maken zich misschien ook wel vaak zorgen. Ook dan, wanneer zij geen zorgtaken hebben maar zich vooral veel zorgen maken, zijn het jonge mantelzorgers. 

Jonge mantelzorgers missen vaak de nodige zorg en aandacht voor zichzelf en het kan hen ontbreken aan voldoende ontspanning.

Mantelzorg Nijmegen voor jonge mantelzorgers

Zorgen voor of je zorgen maken om iemand waar je veel om geeft, in combinatie met school, werken, vrienden en hobby’s kan moeilijk zijn. Jonge mantelzorgers staan er niet alleen voor. Zij kunnen hun zorgen delen op school, met familie, vrienden of een mantelzorgconsulent van Mantelzorg Nijmegen.

Wij zijn er voor jonge mantelzorgers, van 7 tot 30 jaar, die in de gemeente Nijmegen wonen, werken of naar school gaan. Zij kunnen bij ons terecht om het hart te luchten en wanneer zij iemand nodig hebben om met hen mee te denken. Het kan jonge mantelzorgers helpen wanneer zij praten over wat er thuis speelt en wat voor een impact het heeft op hun leven. Wij kunnen ook meedenken over de inzet van een regeling in de thuissituatie. Een regeling kan ervoor zorgen dat een jonge mantelzorger (tijdelijk) ontlast wordt. Denk bij regelingen aan de respijtzorgregeling (vervangende zorg), huishoudelijke hulp voor mantelzorgers of een andere regeling. Zij kunnen ook bij ons terecht wanneer zij andere jonge mantelzorgers willen ontmoeten of als zij andere vragen hebben. Wij kunnen jonge mantelzorgers helpen via e-mail, door te bellen of door ergens met hen af te spreken.

Activiteiten
Wij organiseren speciaal voor jonge mantelzorgers meerdere activiteiten. We organiseren een Get Together of een Come Get It en daarnaast hebben we ook de Week van de Jonge Mantelzorger. Informatie over deze activiteiten is te lezen op onze website, in onze nieuwsbrief en op onze Instagram- en Facebookpagina. Onder Jonge mantelzorgers lees je o.a. meer over verhalen van jonge mantelzorgers.

Tips, links en folder
Op de website van JMZpro vind je 3 supertips. Onder websites en meer vind je handige links en de folder voor jonge mantelzorgers.

Mantelzorg Nijmegen voor professionals

Wij zijn er ook om jou als professional te ondersteunen, informatie te geven en te adviseren. Wij willen ervoor zorgen dat jij ook de juiste ondersteuning kan bieden. Wanneer jij dit niet kunt omdat je hier de tijd of kennis niet voor hebt dan kan een vraag/casus gedeeltelijk of volledig overgedragen worden aan Mantelzorg Nijmegen. Wij kunnen ingezet worden:

  • Wanneer er behoefte is aan informatie en advies bij zorgvragen waar er sprake is van mantelzorg en mogelijk (dreigende) overbelasting
  • Voor een doorverwijzing waar wij (een gedeelte van) de mantelzorgondersteuning overnemen
  • Voor deelname aan een overleg of casusbespreking
  • Voor voorlichting over mantelzorg, jonge mantelzorgers en het ondersteuningsaanbod
  • Voor activiteiten voor jonge mantelzorgers

Voorlichting
Je kunt ons inzetten voor een voorlichting in online of fysieke vorm. Het kan gaan om een uitgebreide voorlichting van bijvoorbeeld een uur maar het kan ook gaan om een kortere voorlichting van bijvoorbeeld twintig minuten. Deze voorlichting kan gericht zijn aan professional, studenten of aan jonge mantelzorgers. Uiteraard bieden wij ook maatwerkoplossingen voor specifieke behoeftes.

Professionals voor jonge mantelzorgers

Werk je bijvoorbeeld als schoolmaatschappelijk werker, studentbegeleider, studentdecaan of zorgcoördinator en kom jij in je werk kinderen of jongeren tegen die te maken hebben met een zorgsituatie thuis of in hun omgeving? Wil jij graag weten welke zorgtaken deze jonge mantelzorgers kunnen hebben? Wat mogelijke gevolgen zijn? Hoe je overbelasting kunt signaleren? En waarom extra aandacht belangrijk is? Neem dan een kijkje in het rapport ‘Studeren en mantelzorg’ van MantelzorgNL. 

Gastlessen

Wij hebben in 2017/2018 een lespakket ontwikkeld dat bedoeld is voor leerlingen van het voortgezet onderwijs en voor studenten van beroepsopleidingen. Dit lespakket is geschikt voor alle niveaus. Het bestaat uit een mengeling van theorie over o.a. mantelzorg, jonge mantelzorgers en vrijwilligerszorg, het spel ‘over de streep’, een huiswerkopdracht en filmfragmenten uit de praktijk. De invulling en duur van een of meerdere gastlessen kan naar behoefte aangepast worden. Het lespakket kan overigens op verschillende manieren ingezet worden, van volledig uitgevoerd door ons tot het (deels) zelf uitvoeren. Gebruik van het pakket is gratis. Mocht je interesse hebben neem dan contact met ons op.

Op de hoogte blijven

In onze nieuwsbrief delen wij belangrijk nieuws voor mantelzorgers, berichten over ontwikkelingen rondom mantelzorg binnen de gemeente Nijmegen en informatie over onze cursussen en activiteiten voor jonge- en volwassen mantelzorgers. Informatie over o.a. deze cursussen en activiteiten delen wij ook op onze LinkedIn-, Instagram– en Facebookpagina.

Op LinkedIn en Instagram kun je ons ‘volgen’ en op Facebook kun je ons ‘liken’. Onze nieuwsbrief kun je toegestuurd krijgen. Wil je deze voortaan ontvangen, stuur ons dan een e-mail of vul het contactformulier in.

Whatsapp
Wanneer wij activiteiten voor jonge mantelzorgers organiseren sturen wij hen een Whatsappbericht. Ken jij een jonge mantelzorger die deze Whatsappberichten ook wil krijgen, laat hem of haar dan een e-mail naar ons sturen of het contactformulier invullen.

Mantelzorg Nijmegen is een onderdeel van: