Jonge mantelzorgers

In Nijmegen groeit 20% van de kinderen en jongeren op met een zorgsituatie binnen het gezin. Een ouder, een broer of zus, een ander familielid, een zieke vriend of vriendin is langdurig ziek, heeft een beperking, verslaving of psychische problemen. Het gaat hier om jonge mantelzorgers.

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tussen de 7 en 30 jaar die zorgen voor een naaste. Zij helpen bijvoorbeeld in de fysieke zorg, hebben extra huishoudtaken en/of helpen met het regelen van de zorg. Maar daarnaast maken ze zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten. Ze missen de nodige zorg en aandacht voor zichzelf en het kan hen ontbreken aan voldoende ontspanning.

Mantelzorg Nijmegen voor jonge mantelzorgers

Zorgen voor een broer, zus, vader, moeder of een ander familielid, in combinatie met school, werken, vrienden en hobby’s kan pittig zijn. Jonge mantelzorgers staan er niet alleen voor. Laat ze hun zorg delen. Laat ze dit delen op school, met vrienden of familie of met ons.

Wanneer een jonge mantelzorger het hart wilt luchten, iemand nodig heeft die even meedenkt, andere jonge mantelzorgers wilt ontmoeten of vragen geeft, laat hem of haar dan contact met ons opnemen. Wij kunnen een jonge mantelzorger ondersteunen via e-mail, door te bellen of door ergens met hem of haar af te spreken. Wanneer hij of zij het fijn vindt om af te spreken kijken we eerst of dat dit op een veilige manier kan. We moeten natuurlijk rekening houden met de maatregelen van de overheid.

Wij organiseren speciaal voor jonge mantelzorgers meerdere activiteiten. We organiseren een Get Together of een Come Get It en daarnaast hebben we ook de Week van de Jonge Mantelzorger. Onder Jonge mantelzorgers lees je o.a. meer over deze activiteiten, verhalen van jonge mantelzorgers en welke handige websites er zijn.

Tips
Op de website van JMZpro vind je 3 supertips. Onder websites en meer vind je handige links en de folder voor jonge mantelzorgers.

Professionals voor jonge mantelzorgers

Werk je als schoolmaatschappelijk werker en heb je kinderen/jongeren in je caseload die thuis een zorgtaak hebben of zich veel zorgen maken om een ziek familielid? In deze situaties gaat het hoogst waarschijnlijk om jonge mantelzorgers. Zorg ervoor dat jij als professional oog hebt voor deze jonge mantelzorgers. Vraag hoe het met hen gaat, luister, geef een compliment en attendeer ze op ons ondersteuningsaanbod. Kom je er zelf niet uit en wil je overleggen of heb je vragen, neem dan contact met ons op. 

Gastlessen

Wij hebben in 2017/2018 een lespakket ontwikkeld dat bedoeld is voor leerlingen van het voortgezet onderwijs en voor studenten van beroepsopleidingen. Dit lespakket is geschikt voor alle niveaus. Het bestaat uit een mengeling van theorie over o.a. mantelzorg, jonge mantelzorgers en vrijwilligerszorg, het spel ‘over de streep’, een huiswerkopdracht en filmfragmenten uit de praktijk. De invulling en duur van een of meerdere gastlessen kan naar behoefte aangepast worden. Het lespakket kan overigens op verschillende manieren ingezet worden, van volledig uitgevoerd door ons tot het (deels) zelf uitvoeren. Gebruik van het pakket is gratis. Mocht je interesse hebben neem dan contact met ons op.

Op de hoogte blijven

Wij versturen een digitale nieuwsbrief en wij plaatsen berichten op onze Facebookpagina. Je leest hier meer over ontwikkelingen rondom mantelzorg binnen de gemeente Nijmegen, belangrijk nieuws voor mantelzorgers, het programma van het Mantelzorgcafé en informatie over andere activiteiten. 

Whatsapp
Speciaal voor jonge mantelzorgers kunnen wij ook een Whatsapp bericht sturen wanneer wij een activiteit voor jonge mantelzorgers organiseren. Ken jij een jonge mantelzorger die deze Whatsapp berichten voortaan wilt ontvangen, laat hem of haar dan een e-mail sturen naar ons sturen of het contactformulier invullen.

Facebook
Je kunt op deze website, zonder in te hoeven loggen op Facebook, de berichten terug lezen die wij op onze Facebookpagina hebben geplaatst. Als je zelf actief bent op Facebook dan kun je onze Facebookpagina ‘liken’ zodat de berichten die worden gedeeld voortaan bij je onder de aandacht worden gebracht.

Nieuwsbrief
Wij verzenden onze nieuwsbrief alleen digitaal. Wil je deze nieuwsbrief voortaan ook toegestuurd krijgen, stuur ons dan een e-mail of vul het contactformulier in. Alle nieuwsbrieven zijn overigens terug te vinden op onze website.

Mantelzorg Nijmegen is een onderdeel van: