Jonge mantelzorgers

Veel kinderen en jongeren maken het mee: bij hen thuis is iemand langdurig ziek. Bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of psychische ziekte, een beperking of een ernstige verslaving. Het kan om een vader/moeder gaan, een broer/zus, een ander familielid of een vriend/vriendin. Zij helpen thuis vaak mee door bijvoorbeeld boodschappen te doen, te koken, wasjes te draaien, op een jonger broertje of zusje te passen, de administratie te regelen etc.

Speerpunten
Meer aandacht voor jonge mantelzorgers is een van de speerpunten van Mantelzorg Nijmegen. Dit doen we op verschillende manieren:

  • Iedere maandagmiddag is er van 14.30 uur tot 16.30 uur een spreekuur voor zowel jonge mantelzorgers als professionals die met deze bijzondere jongeren werken op het ROC Nijmegen.
  • We werken samen met organisaties en/of bedrijven aan nieuwe projecten/initiatieven zoals de documentaire ‘Jongeren Zorgen’.
  • We geven gastlessen/voorlichting op middelbare scholen en beroepsopleidingen met behulp van ons lespakket.
  • We organiseren een of meerdere activiteiten in het kader van de Week van de Jonge Mantelzorger.

Lespakket

Dit lespakket is bedoeld voor leerlingen van het voortgezet onderwijs, voor studenten van beroepsopleidingen en is geschikt voor alle niveaus. Het bestaat uit een mengeling van theorie, het spel ‘over de streep’, een huiswerkopdracht, filmfragmenten uit de praktijk en (indien mogelijk) een jonge mantelzorger als gastspreker. Het lespakket kan naar behoefte aangepast worden.
De leskoffer kan overigens op verschillende manieren ingezet worden, van volledig uitgevoerd door Mantelzorg Nijmegen tot het (deels) zelf uitvoeren.
Gebruik van het pakket is gratis. Indien u de uitvoering van het lespakket door Mantelzorg Nijmegen wilt laten verzorgen dan wordt een uurtarief van €75,- in rekening gebracht. Mocht je interesse hebben neem dan contact met ons op.

Mantelzorg Nijmegen is een onderdeel van: