Jonge mantelzorgers

Veel kinderen en jongeren maken het mee: bij hen thuis is iemand langdurig ziek. Bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of psychische ziekte, een beperking of een ernstige verslaving. Het kan om een vader/moeder gaan, een broer/zus, een ander familielid of een vriend/vriendin. Zij helpen thuis vaak mee door bijvoorbeeld boodschappen te doen, te koken, wasjes te draaien, op een jonger broertje of zusje te passen, de administratie te regelen etc.

Speerpunten

Meer aandacht voor jonge mantelzorgers is een van de speerpunten van Mantelzorg Nijmegen. Dit doen we op verschillende manieren:

  • Iedere maandagmiddag is er van 14.30 uur tot 16.30 uur een spreekuur voor zowel jonge mantelzorgers als professionals die met deze bijzondere jongeren werken op het ROC Nijmegen.
  • We werken samen met organisaties en/of bedrijven aan nieuwe projecten/initiatieven zoals de documentaire ‘Jongeren Zorgen’.
  • We geven gastlessen/voorlichting op middelbare scholen en beroepsopleidingen met behulp van ons lespakket.
  • We organiseren een of meerdere activiteiten in het kader van de Week van de Jonge Mantelzorger.

Mantelzorg Nijmegen inschakelen om een gastles te verzorgen

Mantelzorg Nijmegen heeft in 2017/2018 een lespakket ontwikkeld dat bedoelt is voor leerlingen van het voortgezet onderwijs en voor studenten van beroepsopleidingen. Dit lespakket is geschikt voor alle niveaus. Het bestaat uit een mengeling van theorie over o.a. mantelzorg, jonge mantelzorgers en vrijwilligerszorg, het spel ‘over de streep’, een huiswerkopdracht, filmfragmenten uit de praktijk en (indien mogelijk) een jonge mantelzorger als gastspreker.
De invulling en duur van een of meerdere gastlessen kan naar behoefte aangepast worden.

Het lespakket kan overigens op verschillende manieren ingezet worden, van volledig uitgevoerd door Mantelzorg Nijmegen tot het (deels) zelf uitvoeren. Gebruik van het pakket is gratis. Indien u de uitvoering van het lespakket door Mantelzorg Nijmegen wilt laten verzorgen dan hanteren wij een uurtarief van € 75 per uur. Mocht je interesse hebben neem dan contact met ons op.

Informatie voor jonge mantelzorgers zelf

Kijk hier voor meer informatie voor jonge mantelzorgers zelf of voor ouders van jonge mantelzorgers.

Informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger

Kijk hier voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger.

 

Mantelzorg Nijmegen is een onderdeel van: