Jonge mantelzorgers

Jongeren zijn vaak onbekend met de term ‘mantelzorg’ en betrekken dit niet op hen zelf. Toch groeit een kwart van de jongeren tussen de 12 en 15 jaar op met ziekte en zorg in de thuissituatie. Daarnaast zijn jonge mantelzorgers vaak niet goed in beeld bij professionals, hulpverleners, scholen en gemeenten maar ook bij leeftijdsgenoten.

Meer aandacht voor jonge mantelzorgers is een van de speerpunten van Mantelzorg Nijmegen. Dit doen we op verschillende manieren. Zo is er een wekelijks spreekuur voor jonge mantelzorgers bij jongerenorganisatie Jimmy’s en op het ROC Nijmegen (link naar spreekuren). Daarnaast bieden we informatie en activiteiten aan voor scholen. Via het geven en organiseren van lessenseries hebben we hier inmiddels de nodige ervaring mee op gedaan. We hebben in 2015 en 2016 veel jongeren kunnen bereiken door projecten op het Mondial College en ROC Nijmegen te realiseren. De week van de jonge Mantelzorger en Jonge helden zijn daar voorbeelden van. In 2017 hebben we de theatervoorstelling WHAT IF… met bijhorende lessen gerealiseerd bij het Dominicus College. Zo zijn er meerdere projecten en samenwerkingen met o.a. het ROC Nijmegen en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen waarbij we jonge mantelzorgers proberen te bereiken. Deze ervaringen hebben we samen met onderdelen van bestaande producten, die op internet door iedereen in te zien zijn, gebruikt en samengevoegd in één ‘lespakket’.

Lespakket Jonge Mantelzorgers

Dit lespakket is bedoeld voor leerlingen van het voortgezet onderwijs, voor studenten van beroepsopleidingen en is geschikt voor alle niveaus. Het bestaat uit een mengeling van theorie, het spel ‘over de streep’, een huiswerkopdracht, filmfragmenten uit de praktijk en (indien mogelijk) een jonge mantelzorger als gastspreker. Het lespakket kan naar behoefte aangepast worden.
De leskoffer kan op verschillende manieren ingezet worden, van volledig uitgevoerd door Mantelzorg Nijmegen tot het (deels) zelf uitvoeren.

Gebruik van het pakket is gratis. U kunt het via ons contactformulier aanvragen.
Indien u de uitvoering van het lespakket door Man
telzorg Nijmegen wilt laten verzorgen dan wordt een uurtarief van €75,- in rekening gebracht. Hieronder vindt u een aantal pagina’s om zo een beeld te krijgen van het lespakket.
 

Voor meer informatie: Jehzira Huwaë

Mantelzorg Nijmegen is een onderdeel van: