Jonge mantelzorgers

Veel kinderen en jongeren maken het mee: bij hen thuis is iemand langdurig ziek. Bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of psychische ziekte, een beperking of een ernstige verslaving. Het kan om een vader/moeder gaan, een broer/zus, een ander familielid of een vriend/vriendin. Zij helpen thuis vaak mee door bijvoorbeeld boodschappen te doen, te koken, wasjes te draaien, op een jonger broertje of zusje te passen, de administratie te regelen etc. Het kan ook zo zijn dat deze kinderen en jongeren geen fysieke taken thuis hebben maar zich wel constant moeten aanpassen of zich continu zorgen maken om een ziek familielid. Dan zijn zij ook jonge mantelzorgers!

Ondersteuning 

Jonge mantelzorgers kunnen altijd contact met ons opnemen. Willen ze even hun hart luchten, willen ze dat er even iemand met ze meedenkt of hebben ze andere vragen, laat ze dan contact opnemen met Mantelzorg Nijmegen. Van maandag t/m vrijdag kunnen zij contact opnemen met een van de mantelzorgconsulenten bij Mantelzorg Nijmegen.  
Bekijk ook deze visual. Hier lees je waar jonge mantelzorgers nog meer terecht kunnen voor hulp. Lees hier meer over jonge mantelzorgers en het ondersteuningsaanbod.

Wat kan Mantelzorg Nijmegen voor professionals betekenen

Werk je als schoolmaatschappelijk werker en heb je kinderen/jongeren in je caseload die thuis een zorgtaak hebben of zich veel zorgen maken om een ziek familielid? Werk je als maatschappelijk werker en heb je gezinnen in je caseload waarbij er een familielid ziek is en er sprake is van thuiswonende of nauw betrokken kinderen? Ken je een jonge mantelzorger?

Mantelzorg Nijmegen:

  • Kan contact opnemen met een jonge mantelzorger om een luisterend oor te bieden, mee te denken en te adviseren
  • Kan met professionals overleggen en informatie/advies geven over regelingen, organisaties en activiteiten
  • Kan aansluiten tijdens een (team)overleg om in gesprek te gaan over jonge mantelzorgers en het ondersteuningsaanbod
  • Kan aansluiten tijdens een bijeenkomst en een presentatie geven over o.a. jonge mantelzorgers
  • Kan een gastles verzorgen op een middelbare school en/of beroepsopleiding over o.a. jonge mantelzorgers
  • Kan activiteiten voor jonge mantelzorgers organiseren

Gastlessen
Mantelzorg Nijmegen heeft in 2017/2018 een lespakket ontwikkeld dat bedoelt is voor leerlingen van het voortgezet onderwijs en voor studenten van beroepsopleidingen. Dit lespakket is geschikt voor alle niveaus. Het bestaat uit een mengeling van theorie over o.a. mantelzorg, jonge mantelzorgers en vrijwilligerszorg, het spel ‘over de streep’, een huiswerkopdracht en filmfragmenten uit de praktijk. De invulling en duur van een of meerdere gastlessen kan naar behoefte aangepast worden. Het lespakket kan overigens op verschillende manieren ingezet worden, van volledig uitgevoerd door Mantelzorg Nijmegen tot het (deels) zelf uitvoeren. Gebruik van het pakket is gratis. Mocht je interesse hebben neem dan contact met ons op.

Op de hoogte blijven

Mantelzorg Nijmegen verstuurt een digitale nieuwsbrief en plaatst berichten op de Facebookpagina. Jonge mantelzorgers en professionals lezen hier meer over belangrijk nieuws voor jonge mantelzorgers en activiteiten die Mantelzorg Nijmegen zelf of mede organiseert voor jonge mantelzorgers.

Facebook
Je kunt op onze website, zonder in te hoeven loggen op Facebook, de berichten terug lezen die wij op onze Facebookpagina hebben geplaatst. Als je zelf actief bent op Facebook dan kun je onze pagina ‘liken’ zodat de berichten die wij delen voortaan bij jou onder de aandacht worden gebracht.

Nieuwsbrief
Wij verzenden onze nieuwsbrief alleen digitaal. Wil je deze voortaan ontvangen, stuur ons dan een e-mail met dit verzoek of vul het contactformulier in. Alle nieuwsbrieven zijn terug te vinden op onze website.

Mantelzorg Nijmegen is een onderdeel van: