Jonge mantelzorgers

Wanneer kinderen of jongeren thuis of in hun omgeving opgroeien met een familielid of een goede vriend(in) die ziek is, dan zorgen zij misschien wel voor hun zieke familielid of goede vriend(in). Of misschien zorgen zij niet, maar maken zij zich vaak zorgen, passen zij zich aan of passen ze vaak op een broertje of zusje. Deze kinderen en jongeren zijn jonge mantelzorgers.

Het leven jonge mantelzorgers is misschien niet altijd makkelijk. Zij kunnen niet zorgeloos opgroeien. Hun omgeving rekent misschien op hun hulp bij de zorg, bij het regelen van dingen of bij het huishouden. Daardoor kunnen zij niet altijd afspreken met vrienden, lukt het hen niet om (huis)werk af te krijgen of hebben ze bijna geen tijd voor zichzelf. Er is misschien minder aandacht voor deze kinderen en jongeren dan zij zouden willen, door de zorgen die er zijn.

De persoon voor wie zij zorgen of waar zij zich zorgen om maken kan bijvoorbeeld een langdurige ziekte hebben zoals kanker, COPD of MS. Een verstandelijke- of geestelijke beperking of een verslaving, zoals een drugs-, game- of alcoholverslaving. Hij of zij kan ook psychische problemen hebben, zoals een depressie, schizofrenie, een angst- of eetstoornis. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten ziektes en problemen die ervoor kunnen zorgen dat een kind of jongere ineens een jonge mantelzorger is. In Nijmegen heeft 20% van de kinderen en jongeren te
maken met een zorgsituatie binnen het gezin of in zijn of haar omgeving.

 

Mantelzorg Nijmegen voor jonge mantelzorgers

Wij zijn er voor jonge mantelzorgers tussen de 7 en 30 jaar die in Nijmegen wonen, werken of naar school gaan. Zorgen voor of je zorgen maken om iemand waar je veel om geeft, in combinatie met school, werken, vrienden en hobby’s kan moeilijk zijn. Als wij iets voor jonge mantelzorgers kunnen doen dan doen wij dat graag. Wij zijn er namelijk voor hen.

Zij kunnen bij ons terecht als zij even van zich af willen praten, als zij vragen hebben of op zoek zijn naar informatie. Zij kunnen met ons appen, bellen, e-mailen of we kunnen ergens met hen afspreken. Zij kunnen ook bij ons terecht als zij met andere jonge mantelzorgers wilt praten of met hen iets leuks wil doen.

Activiteiten
Speciaal voor jonge mantelzorgers organiseren wij een of twee keer per jaar activiteiten. Deze noemen wij een Get Together of een Come Get It. Bij een Get Together organiseren we een leuke en gezellige activiteit, online of face to face. Bij een Come Get It delen we iets uit. Wat wij organiseren is alleen voor jonge mantelzorgers. Het is niet de bedoeling dat ouders, een broer, zus of vriend blijven hangen tijdens de activiteit. We starten binnenkort ook met een gespreksgroep zodat jonge mantelzorgers ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen en met elkaar kunnen praten.

Week van de Jonge Mantelzorger
Wij organiseren vaak ook een Get Together en/of een Come Get It in de Week van de Jonge Mantelzorger. Lees hier meer over de Week van de Jonge Mantelzorger.

Onder Jonge mantelzorgers lees je o.a. meer over verhalen van jonge mantelzorgers.

 

Jij als professional voor jonge mantelzorgers

Werk je bijvoorbeeld als schoolmaatschappelijk werker, studentbegeleider, studentdecaan of zorgcoördinator en kom jij in je werk kinderen of jongeren tegen die te maken hebben met een zorgsituatie thuis of in hun omgeving? Wil jij graag weten welke zorgtaken deze jonge mantelzorgers kunnen hebben? Wat mogelijke gevolgen zijn? Hoe je overbelasting kunt signaleren? En waarom extra aandacht belangrijk is? Neem dan een kijkje in het rapport ‘Studeren en mantelzorg’ van MantelzorgNL. 

 

Gastlessen en presentaties

Wij hebben in 2017/2018 een lespakket ontwikkeld dat bedoeld is voor leerlingen van het voortgezet onderwijs en voor studenten van beroepsopleidingen. Dit lespakket is geschikt voor alle niveaus. Het bestaat uit een mengeling van theorie over o.a. mantelzorg, jonge mantelzorgers en vrijwilligerszorg, het spel ‘over de streep’, een huiswerkopdracht en filmfragmenten uit de praktijk. De invulling en duur van een of meerdere gastlessen kan naar behoefte aangepast worden. Het lespakket kan overigens op verschillende manieren ingezet worden, van volledig uitgevoerd door ons tot het (deels) zelf uitvoeren. Gebruik van het pakket is gratis. 

Willen jij en collega’s of andere mensen die interesse hebben meer weten over jonge mantelzorgers? Willen jullie bijvoorbeeld weten waar zij tegenaan kunnen lopen en hoe je ze kunt herkennen? En hoe jullie hen kunnen ondersteunen? Dan kunnen wij ook een presentatie op locatie komen geven. De invulling en duur van een presentatie kan naar behoefte aangepast worden.

 

Contact met Mantelzorg Nijmegen

Heb je vragen of wil je overleggen over een casus waarbij een kind of jongere mantelzorger is? Wil je een jonge mantelzorger met ons in contact brengen? Of heb je interesse in een of meerdere gastlessen of een presentatie? Neem dan contact met ons op. Je vindt hier onze contactgegevens.

 

Op de hoogte blijven

Op Instagram, Facebook en LinkedIn delen wij nieuws over de Get Together’s, de Come Get It’s, de Week van de Jonge Mantelzorger en heel veel meer. Dus zorg dat je ons volgt! 

Wil je als eerste weten wat wij voor jonge mantelzorgers organiseren dan kunnen wij jou bij voorafgaand aan iedere activiteit een e-mail sturen. Ken jij een jonge mantelzorger die graag wil weten wanneer wij wat organiseren, dan kunnen wij deze jonge mantelzorger voorafgaand aan iedere activiteit een WhatsAppberichtje sturen. Wil jij voortaan de e-mail ontvangen of wil jij dat wij een jonge mantelzorger voortaan een Whatsappberichtje sturen? Neem dan contact met ons op. Je vindt hier onze contactgegevens.