Werkende mantelzorgers.

Je bent een werkende mantelzorger wanneer je naast je werk zorgt voor iemand die belangrijk voor je is. Bijvoorbeeld je partner, broer of zus, een ouder of iemand anders uit jouw familie of gemeenschap. Of je hebt geen zorgtaken maar je maakt je veel zorgen.

Wanneer ben je een werkende mantelzorger

Je zorgt of je maakt je zorgen omdat er sprake is van een langdurig ziekte, een beperking, verslaving of psychische problemen. Één op de vier werknemers doet dit.

Wij zijn er voor jou

Wij zijn er voor werkende mantelzorgers die in de gemeente Nijmegen wonen. Je kunt bij ons terecht als je even van je af wil praten, als je vragen hebt of op zoek bent naar informatie. Je kunt met ons bellen, e-mailen of we kunnen ergens met jou afspreken. Je kunt ook meedoen aan onze andere cursussen, bijeenkomsten, activiteiten en wandelingen. Onder Het aanbod lees je hier meer over.

Verlofregelingen

Als werkende mantelzorger kun je verlof opnemen, zoals calamiteitenverlof, kortdurend zorgverlof en langdurend zorgverlof. Deze regelingen gelden voor iedereen, omdat ze in de wet staan. Soms staan er andere afspraken in je cao. Die gaan dan voor. Vraag bij je werkgever of afdeling Personeelszaken na welke afspraken voor jou gelden.

foto loes

Loes Hendrickx

Mantelzorgconsulent Mantelzorg Nijmegen

Loes Hendrickx heeft vaker contact met werkende mantelzorgers.

l.hendrickx@sterker.nl

06 50 05 11 18

"Voor het eerst kon ik vertellen dat ik mantelzorg moeilijk vond. "

Annemiek is mantelzorger voor haar 89 jarige vader die sinds kort erg vergeetachtig is. Daarnaast zorgt ze voor haar 70 jarige ex-man met wie ze een goede band heeft en die naast veel somatische problemen onlangs de diagnose vasculaire dementie heeft gekregen. “Ik voelde me overbelast (ik werk minimaal 32u per week), ik vind het moeilijk om grenzen te stellen en heb moeite met hulp vragen. Op mijn werk werd een Mantelzorgcafé georganiseerd i.h.k.v. de ‘Week van de vitaliteit’. Hier kwam ik in aanraking met Mantelzorg Nijmegen. Dat was erg fijn, een feest van herkenning bij alle aanwezige mantelzorgers. Voor het eerst kon ik vertellen dat ik mantelzorg moeilijk vond.

Ik had me ingeschreven voor de nieuwsbrief en daarna heb ik de cursus ‘Sterker in mantelzorg’ gedaan. De cursus is heel laagdrempelig en er waren mooie activiteiten die leerzaam waren. Ook heel fijn om te horen hoe de andere deelnemers hun mantelzorg ervoeren en inrichtten, waar zij tegen aan liepen en wat het men hen deed. Ik heb geleerd om wel hulp te vragen en ook op welke manier. Door de cursus ben ik me veel meer bewust geworden dat ik mijn grenzen te gemakkelijk overging en ga. En hoe ik dat anders kan doen. Dat ik niet alleen met dit ‘probleem’ zit. Ik vraag ook vaker hulp aan de vrienden van mijn ex-man. Mantelzorg is een uitdaging waar ik nooit eerder mee te maken hebt gehad. Ik ben er niet voor opgeleid en er komt veel op m’n dak. De mantelzorgconsulenten van Mantelzorg Nijmegen zijn heel fijne bekwame mensen waar je je meteen bij op je gemak voelt.”

- Verhalen van mantelzorgers

"De mantelzorgconsulent is mijn steuntje in de rug. Ze stimuleert mij om ook voor mijzelf te zorgen en grenzen te stellen."

Janneke is mantelzorger voor haar man. Hij heeft door een ongeluk NAH opgelopen. “Ik wist al heel veel jaren niet meer hoe ik de ballen in de lucht zou moeten houden. Hoe ik voor mijzelf daarbij grenzen kon gaan stellen en voor mijzelf te zorgen naast alle zorgtaken die er al op mijn bordje liggen. Mijn man heeft namelijk met familie een eigen bedrijf, waar ik door zijn ongeluk ook nog eens fulltime werk omdat hij dat niet meer kan. Hij werkt nu nog zeer beperkt.

Ik ben via een praktijkondersteuner gewezen op mantelzorgondersteuning van Mantelzorg Nijmegen via Sterker. De mantelzorgconsulent is mijn steuntje in de rug. Ze stimuleert mij om ook voor mijzelf te zorgen en grenzen te stellen. Ze heeft mij geadviseerd om diverse cursussen te volgen. Inmiddels de cursus ‘Sterker in mantelzorg’ en ‘Omgaan met Levend Verlies’ gevolgd. Daarmee is het ‘probleem’ niet opgelost, maar je krijgt veel handvatten hoe je het e.e.a. ook kunt benaderen, naast het lotgenoten contact dat er ook is.

- Verhalen van mantelzorgers

Handige links om je op weg te helpen

Informatie voor werkende mantelzorgers. 

Informatie over regelingen in de gemeente Nijmegen.

Informatie over hulp en ondersteuning aan mensen van nul tot honderd-plus in de gemeente Nijmegen.

Informatie over zorg, hulp of steun in de gemeente Nijmegen. Vraaghulp wijst je de weg naar de organisatie in jouw buurt die je verder kan helpen.

Informatie over de sociale kaart voor welzijn in de gemeente Nijmegen. De wegwijzer laat zien welke activiteiten, organisaties en diensten er in Nijmegen zijn.

Regelingen voor mantelzorgers

Als je werkt en voor iemand zorgt, kun je calamiteitenverlof aanvragen. Dit is voor noodsituaties waarbij je meteen actie moet ondernemen. Bijvoorbeeld als je kind ineens ziek wordt of als een naaste overlijdt.
 
Calamiteitenverlof duurt meestal een paar uur tot een paar dagen. Hoe lang, hangt af van de situatie. Je bespreekt dit met je werkgever. Tijdens het verlof krijg je gewoon je salaris, tenzij de CAO iets anders bepaalt. Meer informatie vind je hier.

Als je werkt en voor een naaste zorgt, kun je je werktijden aanpassen of minder uren gaan werken. Je kunt ook overuren sparen en gebruiken voor onverwachte zorgtaken. Dit kan helpen om werk en zorg beter te combineren. Dankzij de Wet Flexibel Werken kun je thuiswerken of op momenten die beter uitkomen. Je mag ook vragen om minder uren te werken.

Praat met je werkgever over je situatie. Samen kun je zoeken naar een goede oplossing. Houd er wel rekening mee dat je werkgever dit mag weigeren. Meer informatie vind je hier.

Als je werkt en voor een naaste zorgt, kun je kortdurend zorgverlof opnemen. Dit is bedoeld als je tijdelijk voor iemand moet zorgen. Je hebt recht op 2 keer het aantal uren dat je per week werkt. Werk je bijvoorbeeld 24 uur, dan krijg je 48 uur verlof binnen 12 maanden.

Je bespreekt met je werkgever hoe je deze uren wilt opnemen: in één keer of verspreid. Tijdens het verlof krijg je minstens 70% van je salaris. Je werkgever mag je aanvraag meestal niet weigeren. Alleen als het bedrijf hierdoor grote problemen krijgt, kan dit anders zijn. Meer informatie vind je hier.

Als je werkt en voor een naaste zorgt, kun je langdurend zorgverlof opnemen. Je hebt recht op 6 keer het aantal uren dat je per week werkt, binnen 12 maanden. Dit verlof is onbetaald. Werk je bijvoorbeeld 32 uur, dan krijg je 192 uur verlof per jaar.

Je moet dit schriftelijk aanvragen bij je werkgever, minimaal 2 weken van tevoren. Je werkgever mag je aanvraag meestal niet weigeren. Alleen als het bedrijf hierdoor in grote problemen komt, kan dit anders zijn. Meer informatie vind je hier.