Jonge mantelzorgers.

Je bent een jonge mantelzorger wanneer je zorgt voor iemand die belangrijk voor je is. Bijvoorbeeld je broer(tje) of zus(je), een van je ouders, je opa of oma, iemand anders in jouw gezin of in jouw omgeving. Of je hebt geen zorgtaken maar je past je vaak aan of je maakt je veel zorgen. 

Wanneer ben je een jonge mantelzorger

Je zorgt, past je aan of je maakt je zorgen omdat er sprake is van een langdurig ziekte, een beperking, verslaving of psychische problemen. In Nijmegen heeft 20% van de kinderen en jongeren te maken met een zorgsituatie binnen het gezin of in zijn of haar omgeving.

De persoon voor wie jij zorgt of waar jij je zorgen om maakt heeft bijvoorbeeld een langdurige ziekte zoals kanker, COPD of MS. Een verstandelijke- of geestelijke beperking of een drugs- of alcoholverslaving. Hij of zij kan ook psychische problemen hebben, zoals een depressie, angst- of eetstoornis. Misschien ben je mantelzorger voor meerdere mensen of heeft iemand meerdere ziektes.

Wat doe je dan allemaal
Als jonge mantelzorger ga je bijvoorbeeld mee naar afspraken of help je met verzorging. Je doet de administratie en/of je helpt bij het huishouden. Misschien heb je geen fysieke zorgtaken maar maak jij je veel zorgen. Of je past je vaak aan. Ook dan ben je een jonge mantelzorger.

Jouw leven is misschien niet altijd makkelijk. Door de zorgen die je hebt lukt het je misschien niet om (huis)werk af te krijgen. Je kunt niet altijd afspreken met vrienden of je hebt weinig tijd voor jezelf.

Wij zijn er voor jou

Wij zijn er voor jonge mantelzorgers tussen de 7 en 30 jaar die in Nijmegen wonen, werken of naar school gaan. Je kunt bij ons terecht als je even van je af wil praten, als je vragen hebt of op zoek bent naar informatie. Je kunt met ons appen, bellen, e-mailen of we kunnen ergens met jou afspreken.

Activiteiten

Wij organiseren een paar activiteiten per jaar, een Get Together en een Come Get It. Bij een Get Together gaat het even alleen om jou en andere jonge mantelzorgers. Jullie ontmoeten elkaar en samen kun je wat leuks doen. Bij een Come Get It delen we iets uit: een cadeautje speciaal voor jou omdat we waarderen wat je allemaal doet. Leeftijd: minimaal 7 jaar, maar dit kan verschillen per activiteit.

Gespreksgroep

De gespreksgroep is een plek waar het om jou gaat en waar we naar je luisteren. Je kunt hier jouw ervaringen en tips delen met andere jonge mantelzorgers. Zo kun je van elkaar leren. Hopelijk beter omgaan met jouw zorgsituatie en ook goed voor jezelf gaan of blijven zorgen. Deze gespreksgroep komt 4 tot 6 keer per jaar samen. Leeftijd: minimaal 20 jaar.

Ander aanbod van Mantelzorg Nijmegen

Vanaf 18 jaar kun je ook meedoen aan onze cursussen, bijeenkomsten, activiteiten en wandelingen. Onder Het aanbod lees je hier meer over.

foto

Jehzira Huwaë

Mantelzorgconsulent Mantelzorg Nijmegen

Jehzira heeft vaker contact met jonge mantelzorgers, zij organiseert de activiteiten en de gespreksgroep.

j.huwae@sterker.nl

06 10 35 13 33

06 10 35 13 33

"Ik heb geleerd dat er geen goede of foute manier is om met mijn situatie om te gaan. Ook leerde ik hoe ik de balans kan vinden door meer dingen te doen die me energie geven."

Afgelopen jaar heb ik meegedaan aan de gespreksgroep Jouw verhaal! Mijn moeder kampt al langere tijd met psychologische moeilijkheden. Ik houd veel rekening met haar om vervelende situaties te voorkomen. Ik maak me ook vaak zorgen om haar. Er is weinig erkenning in mijn omgeving en ik bespreek het niet snel met anderen. Ondertussen heb ik vaak het gevoel gehad dat ik het nooit goed kan doen.

Het was daarom heel fijn om mijn situatie te kunnen bespreken met anderen van mijn leeftijd. We konden veel van elkaar herkennen omdat we dezelfde dingen meemaakten. Ik vond het fijn dat we elkaar begrepen en tips konden uitwisselen. De begeleiders zorgden ervoor dat alles goed verliep en er was geen oordeel. Ik heb geleerd dat er geen goede of foute manier is om met mijn situatie om te gaan. Ook leerde ik hoe ik de balans kan vinden door meer dingen te doen die me energie geven.

- Verhalen van mantelzorgers

"Ik help haar met aankleden, soms met douchen en het omdoen van haar hoofddoek."

Mijn naam is Amina. Ik ben 19 jaar en ik kom half uit Palestina en half uit Syrië. Ik doe de opleiding Dienstverlening Helpende Zorg en Welzijn en ik werk als kassa medewerker bij een supermarkt.

Ik zorg al 6 jaar voor mijn zusje omdat zij een spierziekte heeft. Ik help haar met aankleden, soms met douchen en het omdoen van haar hoofddoek. Ik vind het goed om te zorgen voor mijn zusje omdat het beter is dan een vreemde voor haar te laten zorgen. Nu hoeft ze zich niet te schamen. Met mij gaat alles gelukkig goed. Ik vind het niet moeilijk, ik vind het juist leuk om te doen. Als het wel teveel wordt dan vraag ik mijn andere zusje om haar te helpen en dan rust ik even uit.

Mijn gouden tip voor andere jonge mantelzorgers: Vraag of iemand jouw zorgtaken over kan nemen als het even teveel wordt!

- Verhalen van mantelzorgers

"Het zorgen voor mijn moeder vind ik fijn maar het is soms lastig. Dit omdat ik soms niet echt kind kon zijn."

Mijn naam is Marjolein. Ik ben 22 jaar, van Nederlandse afkomst, ik doe de opleiding Pedagogisch Medewerker en werk als gastouder. Ik zorg al 10 jaar voor mijn moeder. Zij heeft kanker gehad en heeft nog steeds veel lichamelijke klachten. Ik ben vooral een emotionele mantelzorger, voor haar angst en onzekerheden. Ik bel haar elke dag en dan praten we over hoe haar dag ging en hoe het gaat. En als mijn vader er niet is dan neem ik zijn taken over: schoonmaken, was draaien en eten maken.

Het zorgen voor mijn moeder vind ik fijn maar het is soms lastig. Dit omdat ik soms niet echt kind kon zijn. Haar angst neemt het soms over en dat vind ik heel erg voor haar. Ik vind het fysiek nooit te veel maar emotioneel kan het soms veel zijn.

Ik heb zelf een depressie en een burn-out gehad. Dit kwam niet door haar maar het was op dat moment wel lastig om haar emotioneel te helpen. Als het me teveel wordt dan neem ik rust en ga ik wat anders doen. Dit doe ik dan vaak omdat m’n hoofd dan even vol zit.

Mijn gouden tip voor andere jonge mantelzorgers: Blijf leuke dingen doen en probeer altijd goed te communiceren met de gene die je verzorgt. En praat met mensen over wat er gebeurt en wat je lastig vindt.

Marjolein

- Verhalen van mantelzorgers

"Het is vooral moeilijk dat ze altijd voor moet gaan als er iets aan de hand is waardoor ik soms het gevoel heb dat ik nooit op de eerste plek sta."

Mijn naam is Anne. Ik ben 16 jaar, van Nederlandse afkomst en ik zit op 6 gymnasium. Ik zorg al 15 jaar voor mijn zusje. Zij heeft TSC, dat is een psychische handicap. Ik heb weinig fysieke taken voor mijn zusje, wel moet ik vaak zorg over mijn broertje van 7 dragen als mijn ouders met mijn zusje bezig zijn of met haar naar het ziekenhuis moeten. Ook maak ik me veel zorgen om haar.

Het zorgen voor mijn zusje vind ik moeilijk. Het is moeilijk om voor haar te zorgen. Het is vooral moeilijk dat ze altijd voor moet gaan als er iets aan de hand is waardoor ik soms het gevoel heb dat ik nooit op de eerste plek sta. Ook zijn er veel dingen met mijn zusje gebeurd waardoor ze bijna dood ging. Dat was natuurlijk heel eng, dus daardoor maak ik me veel zorgen om haar. Het is soms ook moeilijk om te zien dat vrienden van mij een broertje of zusje van dezelfde leeftijd hebben en dan te merken hoeveel zij samen kunnen doen, omdat ik weet dat ik dat nooit zal kunnen.

Ik heb zelf mentale problemen en daardoor gaat het vaak niet goed met mij. Verder wil ik hier niet echt iets over zeggen. Mij helpt het om soms gewoon even thuis weg te gaan, door met vrienden af te spreken of bij mijn tante te logeren. Ook ga ik graag naar de bibliotheek als het even te druk is, daar is het altijd heel stil en je kan er gewoon zolang blijven als je wilt. Ook zing ik graag, dan kan je gewoon even alle frustratie eruit laten.

Mijn gouden tip voor andere jonge mantelzorgers: Jij bent ook belangrijk, ook als het even niet zo voelt mag je jezelf echt op 1 zetten.

- Verhalen van mantelzorgers

"Ons contact heeft voor mij de drempel verlaagd. Dus ik kan wel zeggen dat het veel impact heeft gehad."

Toen ik meer voor mijn oma ben gaan zorgen had ik meer ondersteuning vanuit school fijn gevonden. Ik had het fijn gevonden als school op de website wat concrete handvaten had staan en informatie over ondersteuning zodat ik alles sneller en beter kon vinden. Ik ben uiteindelijk wel via de HAN met Jehzira Huwaë van Mantelzorg Nijmegen in contact gekomen. Los van de psycholoog heb ik met haar voor het eerst echt open gesproken over wat er allemaal speelt en hoe dat voor mij is. Daar heb ik heel veel aan gehad. En door deze ervaring met haar was het voor mij makkelijker om erover te praten. Ons contact heeft voor mij de drempel verlaagd. Dus ik kan wel zeggen dat het veel impact heeft gehad.

- Verhalen van mantelzorgers

Handige links om je op weg te helpen

Informatie voor en over jonge mantelzorgers.

Informatie voor en over jonge mantelzorgers.

Respijtzorgregelingen waar je gebruik van kunt maken

Veelgestelde vragen over respijtzorg

Wat is respijtzorg?

Als je werkt en mantelzorger bent kun je gebruik maken van calamiteitenverlof. Dit verlof kun je opnemen bij noodsituaties, waarop je als werknemer direct moet reageren. Bijvoorbeeld wanneer je kind plotseling ziek is of wanneer je naaste komt te overlijden.

Calamiteitenverlof kan een paar uren tot een paar dagen duren, afhankelijk van de situatie. Na overleg met je werkgever kan je dit verlof opnemen. De werkgever betaalt het salaris door, tenzij anders geregeld is in de CAO. Meer informatie vind je hier.

Als je werkt en mantelzorger bent kun je gebruik maken van calamiteitenverlof. Dit verlof kun je opnemen bij noodsituaties, waarop je als werknemer direct moet reageren. Bijvoorbeeld wanneer je kind plotseling ziek is of wanneer je naaste komt te overlijden.

Calamiteitenverlof kan een paar uren tot een paar dagen duren, afhankelijk van de situatie. Na overleg met je werkgever kan je dit verlof opnemen. De werkgever betaalt het salaris door, tenzij anders geregeld is in de CAO. Meer informatie vind je hier.

Als je werkt en mantelzorger bent kun je gebruik maken van calamiteitenverlof. Dit verlof kun je opnemen bij noodsituaties, waarop je als werknemer direct moet reageren. Bijvoorbeeld wanneer je kind plotseling ziek is of wanneer je naaste komt te overlijden.

Calamiteitenverlof kan een paar uren tot een paar dagen duren, afhankelijk van de situatie. Na overleg met je werkgever kan je dit verlof opnemen. De werkgever betaalt het salaris door, tenzij anders geregeld is in de CAO. Meer informatie vind je hier.

Hier tekst