Je bent een GGZ-mantelzorger wanneer je zorgt voor iemand die belangrijk voor je is. Bijvoorbeeld je partner, broer of zus, een ouder of iemand anders uit jouw familie of gemeenschap. Of je hebt geen zorgtaken maar je maakt je veel zorgen.
Je zorgt of je maakt je zorgen omdat er sprake is een psychische kwetsbaarheid of verslaving. Dit kan met of zonder diagnose, behandeling of begeleiding zijn. Ongeveer 40% van de mantelzorgers zorgt voor iemand met GGZ-problematiek.
Zorgen voor een naaste met een psychische kwetsbaarheid kan een grote druk leggen op je eigen leven. Misschien noem je jezelf geen mantelzorger, maar ben je het wel. Waarschijnlijk check je regelmatig hoe het met jouw naaste gaat, bied je emotionele steun en ben je alert op signalen. Waar je kunt help je bij het zoeken naar passende hulp. De lange wachtlijsten in de GGZ kunnen extra druk op jou leggen. De mentale belasting die dat geeft wordt door buitenstaanders wel eens onderschat.
Het kan moeilijk zijn om de zorgen over je naaste met een ander te delen. Het gevolg kan zijn dat je het voor jezelf houdt en het met jouzelf minder goed gaat. Om te voorkomen dat je overbelast raakt is het belangrijk om oog te hebben voor je eigen welzijn en gezondheid.
Wij zijn er voor GGZ-mantelzorgers die in de gemeente Nijmegen wonen. Je kunt bij ons terecht als je even van je af wil praten, als je vragen hebt of op zoek bent naar informatie. Je kunt met ons bellen, e-mailen of we kunnen ergens met jou afspreken.
De cursus ‘Psychische problemen in de familie’ is voor familieleden en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Samen leven met iemand die een psychische kwetsbaarheid heeft kan zwaar zijn. Hoe ga je hiermee om? En hoe blijf je zelf overeind?
De cursus wordt 2 keer per jaar aangeboden en deze bestaat uit 6 bijeenkomsten die wekelijks plaatsvinden. Deze cursus bieden wij aan in samenwerking met Pro Persona Connect.
Je kunt ook meedoen aan onze andere cursussen, bijeenkomsten, activiteiten en wandelingen. Onder Het aanbod lees je hier meer over.
Hester heeft vaker contact met GGZ-mantelzorgers en zij geeft de cursus ‘Psychische problemen in de familie’.
Wat me het meest verdrietig heeft gemaakt is dat toen ik er hulp bij ging zoeken men op geen enkele manier rekening hield met mij. H. kreeg de diagnose Asperger, hij kon alle steun krijgen. Dat ik de kar trok (en eigenlijk ook de verantwoordelijkheid wilde delen), was voor de hulpverlening geen issue. Als het me niet beviel, kon ik ook gaan scheiden, werd me gezegd.
Zowel de algemene hulpverlening, als die gericht op autisme, deden geen recht aan de belasting die het gaf voor de partner. Ik wist niet eens dat ik mantelzorger was. Ik wist niet dat dit ook gold voor zorg voor iemand met psychiatrische problemen.
Via de mantelzorgconsulent van Mantelzorg Nijmegen heb ik een stukje erkenning gekregen en is er ruimte voor mij om mijn verhaal te doen. Mantelzorg Nijmegen biedt echt ondersteuning, via cursussen, maar vooral via individuele gesprekken die respectvol zijn en warm, zorgzaam. Ik wil Mantelzorg Nijmegen, in het bijzonder Hester, hier hartelijk voor bedanken.
Mijn naam is Anna-Titia. Ik ben 55 jaar en ik ben mantelzorger voor verschillende mensen in mijn omgeving met een psychische aandoening. Daarnaast heb ik zelf ook gezondheidsproblemen waardoor ik al jaren bedlegerig ben.
Ik liep er enorm tegenaan dat vrijwel alle mogelijkheden tot ondersteuning ontoegankelijk bleken voor mensen die net als ik immobiel zijn. Ook merkte ik dat bijna alle regelgeving uitgaat van één persoon per leefeenheid met een aandoening of ziekte. Hierdoor komen we regelmatig niet in aanmerking voor vergoedingen of kwijtscheldingen en kunnen we vaak niks met de hulp die we wél kunnen krijgen. Onze situatie bestaat niet volgens de systemen.
Ik voelde me onmachtig. Wil het graag goed doen voor de mensen waar ik van houd en zie wat mijn ziekte ook met hen doet. Hester van mantelzorg Nijmegen luistert en begrijpt me. Zij weet uit haar ervaring net die handigheidjes te plukken die in onze situatie wél toepasbaar zijn. Ze leerde me altijd beroep te blijven doen op het gezonde stuk dat er ook altijd is wat iemand ook mankeert. Ik ben heel blij met haar steun.
De Kentering heeft verschillende lotgenotengroepen voor mantelzorgers van mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Naasten Centraal biedt ondersteuning voor mantelzorgers van mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Naasten in Kracht biedt informatie, tips, inspiratie en steun voor mantelzorgers van mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Pro Persona Connect heeft verschillende cursussen, gespreksgroepen en individuele trajecten voor mantelzorgers van iemand met psychische en/of verslavingsproblemen.
Ypsilon biedt perspectief aan mantelzorgers van mensen met psychosegevoeligheid.
Copryright © 2024 Mantelzorg Nijmegen | Algemene voorwaarden | Webdesign door Timo
Copryright © 2024 Mantelzorg Nijmegen