Je bent een jonge mantelzorger wanneer je zorgt voor en/of je zorgen maakt om iemand die belangrijk voor je is. Bijvoorbeeld je broer(tje) of zus(je), een van je ouders, je opa of oma, iemand anders in jouw gezin of in jouw omgeving. En dat doe je omdat er sprake is van een langdurig ziekte, een beperking, verslaving of psychische problemen. In Nijmegen heeft 20% van de kinderen en jongeren te maken met een zorgsituatie binnen het gezin of in zijn of haar omgeving.
De persoon voor wie jij zorgt of waar jij je zorgen om maakt heeft bijvoorbeeld een langdurige ziekte zoals kanker, COPD of MS. Een verstandelijke- of geestelijke beperking of een drugs- of alcoholverslaving. Hij of zij kan ook psychische problemen hebben, zoals een depressie, angst- of eetstoornis. Misschien ben je mantelzorger voor meerdere mensen of heeft iemand meerdere ziektes.
Als jonge mantelzorger ga je bijvoorbeeld mee naar afspraken of help je met verzorging. Je doet de administratie en/of je helpt bij het huishouden. Misschien heb je geen fysieke zorgtaken maar maak jij je veel zorgen. Of je past je vaak aan. Ook dan ben je een jonge mantelzorger.
Jouw leven is misschien niet altijd makkelijk. Door de zorgen die je hebt lukt het je misschien niet om (huis)werk af te krijgen. Je kunt niet altijd afspreken met vrienden of je hebt weinig tijd voor jezelf.
Wat doen wij
Wij zijn er voor jou. Lees hier wat wij voor jou kunnen doen.